Foto: Foto: EXTRA Bonaire/BONERIANO

KRALENDIJK – “We zien de cijfers, maar we zijn gewoon moe van corona”, zegt July Athill. Ze is een 48-jarige inwoonster van het eiland. De afgelopen weken zag Bonaire weer een toename van het aantal coronabesmettingen. De cijfers zijn relatief hoger dan de buureilanden in het Koninkrijk.

Ondanks deze ontwikkeling lijkt het alsof de inwoners geen reden zien om zich zorgen te maken. Regelmatig zijn er groepen mensen in het centrum of op het strand te vinden, die samen willen feesten.

Geen drama
“Het drama gevoel is er vanaf. De angst die we hadden bij de eerste golf is er niet meer”, zegt Nina den Heyer. Zij is gedeputeerde voor publieke gezondheid. De hoge cijfers schrijft ze toe aan de testfrequentie.

Personen die in contact zijn geweest met een persoon die besmet is, moeten op de vijfde dag weer testen. Ongeacht of iemand gevaccineerd is of symptomen vertoont. “Als je meer test, dan vang je ook meer mensen. Onze cijfers zijn inderdaad hoger dan Curaçao maar we testen ook meer dan op Curaçao”, zegt ze.

Geen vertrouwen
De Bonairiaanse Michelina Adoptie volgt de situatie rondom COVID-19 niet. “Ik houd me niet meer met corona bezig. Ik volg de cijfers of de persconferenties niet. Ik wil zo normaal mogelijk leven. De pandemie heeft lang genoeg geduurd en ik vertrouw de cijfers niet.”
Tekst gaat verder onder de video:

Door Marit Severijnse

Ze werkt in de toeristensector. “Het merendeel van de toeristen is gevaccineerd en heeft een QR-code. Het is allemaal veilig”, zegt ze. Voor de 37-jarige Eulalia Rojer heeft de pandemie geen impact meer op haar leven. “Het is normaal geworden. Ik denkt niet dat er strengere maatregelen zullen komen. Waarom zou het? Ik beschouw dit als een soort griep”, zegt ze.

Geen bedreiging
Sommige mensen vinden corona geen bedreiging omdat de klachten bij hen over het algemeen meevallen. “Inmiddels hebben we allemaal direct of indirect met corona te maken gehad. We zien ook dat het meevalt. Dit is uiteraard te danken aan het vaccin”, aldus Den Heyer.

Den Heyer vindt de situatie stabiel. “Je kunt dit zien aan het aantal ziekenhuis opnames. Er zijn vier opnames op dit moment. En we zien dat de meeste patiënten niet op de Intensive Care belanden. Uiteraard is dit te danken aan het aantal vaccinaties.” Ze merkt dat men minder voorzichtig is geworden. “We omhelsen en kussen elkaar weer”, zegt ze.

Geen grote groepen
Ondanks dat er minder angstgevoel heerst, houden enkele mensen wel rekening met de pandemie. “Ik ben ook moe van de coronatijd maar ik probeer zo gezond mogelijk te leven. Ik vermijd grote groepen mensen en houd me aan de maatregelen”, zegt Giovanna Frans. Ze is 52 jaar oud en behoort tot de risico groep.

“Op Curaçao zie je dat mensen meer discipline hebben. Je komt nergens binnen zonder een mondkapje. Hier loopt iedereen rond zonder mondkapje”, zegt Kees Bos. Hij woont al vijf jaar op het eiland. “Ik ben ook moe van deze pandemie maar ik wil vrij kunnen reizen tussen de eilanden. Ik wil geen strengere maatregelen, daarom hou ik me aan de regels”, zegt hij.

‘Ik ben ook moe van de coronatijd maar ik probeer zo gezond mogelijk te leven. Ik vermijd grote groepen mensen en houd me aan de maatregelen’ – Giovanna Frans (52)

Shanella Winklaar vindt dat de mensen zich aan de regels moeten houden. “Mensen krijgen corona en ze blijven niet thuis. Ze gaan gewoon naar de supermarkt, of naar het werk. En ook het feesten moet stoppen. Ik vind dat ouders daar met hun kinderen over moeten praten. De besmettingen zijn vooral onder lokale mensen, want de toeristen nemen corona niet mee.’’

‘Het ligt aan de scholen’
Sommige mensen vinden dat scholen een belangrijke verspreidingsplek voor het coronavirus vormen. De hoge cijfers zouden vooral liggen aan het aantal bestemmingen onder kinderen. Veronica Paulina heeft twee kinderen en ze geeft ook zelf huiswerkbegeleiding aan huis.

“Kinderen worden op school besmet en nemen dit mee naar huis. Ik vind dat de scholen strikter met de maatregelen moeten omgaan. Ik merk dat de leerkrachten niet eens een mondkapje dragen”, zegt ze. Adoptie beaamt dit. “Je hoort op het allerlaatste moment en via via dat een leerkracht besmet is.”

’Besmettingen op scholen zijn niet uit te sluiten maar er is geen reden tot zorg’ – Nina den Heyer, Gedeputeerde voor publieke gezondheid

Volgens Den Heyer zijn besmettingen op scholen niet uit te sluiten maar er is geen reden om zorgen te maken. “Ik heb inmiddels met de schoolhoofden gezeten en ze geven aan dat de situatie onder controle is. Tot nu toe is maar een school wegens besmetting gesloten. Verder zijn er twee kinderopvangen als voorzorgsmaatregelen tijdelijk gesloten”, zegt ze.

Discussie
De lokale media besteedt regelmatig aandacht aan situaties die in pricipe tegen de coronamaatregelen in gaan. Hierdoor ontstaan er vaak verhitte discussies op sociale media tussen mensen die zich aan de maatregelen houden en anderen die dit minder strikt doen. Uit het merendeel van de reacties kan worden opgemaakt dat de inwoners van het eiland inmiddels genoeg hebben van de heersende pandemie. “Hoe lang is het houdbaar om telkens weer op te schalen en dan weer af te schalen?”, is een veel gehoorde kreet.

Den Heyer vindt dat de bevolking zich hoe dan ook aan de geldende maatregelen moet houden. Toch herkent ze het gevoel dat bij een grote groep inwoners leeft. “Het blijft frusterend als je voor de zoveelste keer een cultureel evenement moet afblazen wegens coronamaatregelen”, zegt ze.

‘IK GA ECHT NIET NAAR ILLEGALE FEESTJES’
– Shaquille Hazel (MBO-student)

Vind je dat er genoeg gedaan wordt? “Het kan beter.’’
Wat zou er nog kunnen gebeuren? “Dat meer mensen zich laten testen en vaccineren, want de aantallen moeten omlaag.’’
Ken je veel mensen die naar illegale feestjes gaan? “Ik ken wel een paar mensen, klasgenoten bijvoorbeeld die gaan, maar ik ga echt niet, ik blijf gewoon thuis.’’
Wat vind je ervan dat, leeftijdsgenoten in dit geval, lak hebben aan de regels en gewoon naar feestjes gaan? “Dat is wel jammer, want je moet je gewoon aan de regels houden en als je dat niet doet zijn er consequenties.’’