Steeds meer gevaccineerden  belanden in het ziekenhuis

Foto: Horacio Oduber Hospital

ORANJESTAD – In de vierde coronagolf op het eiland, ziet het Arubaanse ziekenhuis HOH ‘per week een verschuiving van langzaam meer opnames onder gevaccineerden’.

Horacio Oduber Hospital (HOH) vergeleek de data van het einde van de derde golf (8 april tot en met 3 juli) met die van de vierde golf. Het percentage gevaccineerden dat door corona in het ziekenhuis belandt, is van 10 naar 22% gestegen en op de intensive care van 0 naar 22%.

Volgens ziekenhuisdirecteur Jacco Vroegop gebeurt op Aruba wat wereldwijd ook te zien is: geleidelijk minder bescherming van coronavaccins tegen ernstige ziekteverschijnselen.

De Arubaanse overheid is al begonnen met het geven van boosters aan risicogroepen. In eerste instantie was dat aan mensen met ernstige ziektes zoals kanker en van wie het immuunsysteem zwak is. Maar inmiddels ook aan mensen boven de 60 jaar en zorgpersoneel.

Maar hoe zit het met de bescherming van de vele Arubanen met overgewicht. Meer dan 80% van de bevolking heeft overgewicht, van wie de helft zo ernstig, dat ze obees zijn.

‘De rode lijn om in het ziekenhuis te belanden, is obesitas’ – Jacco Vroegop, directeur HOH

RIVM adviseerde in januari van dit jaar om bij mensen met zeer ernstig overgewicht een langere naald (38 mm) te gebruiken tijdens het vaccineren, om zo beter door het vetweefsel te komen. Op Aruba is volgens Directie Volksgezondheid alleen de 25 mm-naald gebruikt.

RIVM adviseert ook om mensen met ernstig overgewicht een derde boostershot te geven. Maar te zware Arubanen zijn nog niet aan de beurt voor een derde prik, als ze jonger dan 60 zijn dan wel geen ernstig onderliggende ziekte hebben.

Bij zowel gevaccineerde als ongevaccineerde patiënten, is overgewicht een groot probleem -bron: HOH

Begin van deze maand publiceerde het ziekenhuis een analyse van comorbiditeiten van patiënten die tijdens de vierde golf zijn opgenomen. Het gaat om mensen die naast Covid, ook andere ziektes hebben.

“De rode lijn om in het ziekenhuis te belanden, is obesitas”, zegt Vroegop. De analyse laat namelijk zien dat 80% van de coronapatiënten overgewicht had. De ziekenhuisdirecteur zegt verder dat ‘het erop lijkt dat vaccinatie de obese mensen slechts gedeeltelijk beschermt tegen ziekenhuisopname’.

Fastfoodindustrie breidt zich uit
De Arubaanse overheid kon door de coronapandemie vorig jaar haar nationale preventieplan – met veel aandacht voor het overgewichtprobleem onder de bevolking- niet uitrollen. Om zich als burger beter tegen het virus te beschermen, gaf de overheid wel veel voorlichting over een gezondere levensstijl.

De Arubaanse premier en minister van Economische Zaken vorig jaar bij de opening van een nieuwe Burger King. Binnenkort opent weer een nieuwe vestiging -bron: regering van Aruba

Maar aan de andere kant geeft de overheid ook ruim baan aan de fastfoodindustrie. Zo zijn er sinds de pandemie drie nieuwe fastfoodrestaurants geopend en binnenkort opent een vierde. Bij de ketens staan dagelijks lange rijen. Uit een gezondheidsonderzoek van 2018 bleek al dat fastfood meest favoriet is bij Arubanen die buitenshuis eten.

Inmiddels heeft de overheid de uitrol van het nationale preventieplan weer hervat. Eén van de plannen is om een obesitaskliniek te openen bij het ziekenhuis om te zware mensen onder begeleiding gezonder te leren leven. Volksgezondheidsminister Dangui Oduber hoopt deze nog volgende maand te kunnen openen.