Foto: Marit Severijnse

KRALENDIJK – “Als hulpverlener heb ik meegemaakt dat vrouwen het te laat ontdekken en dat is niet prettig’’, vertelt screeningscoördinator Shahaira Salas-Libier. Op Bonaire werd onlangs op verschillende plekken voorlichting gegeven over het bevolkingsonderzoek naar borstkanker.

Het onderzoek is bedoeld om borstkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken. “Het belangrijkste dat ik ze vertel, is dat 1 op de 7 dames borstkanker krijgt. Dat is een hoog getal.’’

Bevolkingsonderzoek naar borstkanker
In september 2019 werd op Bonaire gestart met een pilot voor het bevolkingsonderzoek naar borstkanker, maar door corona moest dat tijdelijk worden stopgezet. “Momenteel hebben we dus nog geen data voor Bonaire om de situatie hier te kunnen vergelijken met bijvoorbeeld die in Europees-Nederland’’, vertelt Salas-Libier.

Momenteel is er nog geen data voor Bonaire om de situatie te kunnen vergelijken met die in Europees-Nederland

“Daar heb ik meer dames voor nodig. In een jaar moet ik ongeveer 1500 dames screenen van de in totaal 3000 in de doelgroep.’’

Focus op lokale vrouwen
Zo’n 500 vrouwen zijn in de afgelopen maanden al gescreend. “Dat is goed, maar dit zijn vooral dames die er al bekend mee zijn, zoals de Europese en Amerikaanse vrouwen’’, vertelt Salas-Libier. “Daarom is mijn focus nu meer op de lokale bevolking en kijken we hoe we dat contact zo laagdrempelig mogelijk kunnen maken.’’
Tekst gaat verder onder de video:


Door Marit Severijnse

Daarom staat Salas-Libier bijvoorbeeld bij verschillende supermarkten. “Ik probeer zo de drempel te verlagen om mij te benaderen.’’

Veel voorkomende vragen
Een vraag die Salas-Libier vaak krijgt, is of het onderzoek iets tijdelijks is. “Dan vragen ze: ‘Hoelang blijven jullie? Is dit weer een soort testje?’ en dan vertel ik dat we blijven en dat vrouwen om de twee jaar hun gezondheid kunnen monitoren.’’

Andere vragen die Salas-Libier vaak krijgt, gaan over de vraag of de behandeling pijn doet. “Ik evalueer altijd met de dames die komen screenen. Achteraf vinden ze het altijd meevallen. Daarbij zijn alle mensen die je helpen in het ziekenhuis ook vrouwen, dus je hoeft je niet te schamen. Veel dames zijn vooral bang omdat er nare verhalen worden verteld.’’

Oproep aan vrouwen
Op tijd laten screenen, vergroot de kans op een succesvolle behandeling. Ook is er vaak een minder ingrijpende behandeling nodig. De 57-jarige Persia is momenteel in behandeling voor borstkanker. Ze zou graag aan vrouwen willen meegeven om vooral niet angstig te zijn om zich te laten screenen.

“Zodra je iets voelt dat niet eigen is, laat het controleren. Al twijfel je, denk vooral niet dat je je aanstelt. Zorg dat je er op tijd bij bent, zodat je er bovenop zit, want anders kunnen de consequenties groot zijn. Daar kom je ook goed doorheen, maar het is onnodig. Niet je kop in het zand steken.’’

Ongedocumenteerden
Vrouwen die ongedocumenteerd zijn, kunnen zich volgens Salas-Libier ook gewoon aanmelden. “Het is voor alle vrouwen in de doelgroep van 50 tot 75 jaar.’’ Al zijn de kosten voor een eventueel ‘natraject’ wel voor eigen rekening. “Daar wordt momenteel nog over gesproken.’’