Foto: De premiers van Curaçao, Aruba en Sint-Maarten/foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – De premiers van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten vormen een sterker blok in de onderhandelingen met Nederland, zeggen ze na gezamenlijk overleg op Aruba. De Curaçaose premier Gilmar Pisas benadrukt wel dat ‘we niet de indruk willen creëren alsof wij als drie landen tegen Nederland zullen gaan vechten ofzo’.

Nederland leent de drie landen honderden miljoenen omdat door de coronacrisis de eilanden heel zwaar zijn getroffen. Maar daarvoor moeten Aruba, Curaçao en Sint-Maarten wel behoorlijk wat zaken veranderen, die al tientallen jaren niet goed gaan op het eiland. Zoals het afslanken van een veel te duur overheidsapparaat, topinkomens van overheidsbedrijven (die zijn exorbitant hoog) aan banden leggen en voor burgers ingrijpende maatregelen invoeren als een hogere pensioenleeftijd en eigen bedrage voor zorg.

Premier Silveria Jacobs over de relatie met Nederland

Lange tijd onderhandelden de eilanden één op één met Nederland zonder elkaar goed op te hoogte te houden. “Het is een kat- en -muisspel geweest”, beaamt premier Silveria Jacobs van Sint-Maarten. Het betekende dat de ene keer Nederland geen geld aan Sint-Maarten leende omdat ze elkaar niet konden vinden, terwijl de andere twee landen het wel kregen. Op dit moment is het Aruba die dit kwartaal nog niets heeft gekregen.

‘Het is een kat- en -muisspel geweest’ – premier Sint-Maarten over onderhandelingen met Nederland

De landen vragen nu gezamenlijk om meer duidelijkheid van Nederland, zeker als straks Coho (Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling) gaat toezien op de vorderingen, over hoe het geld wordt verdeeld. Ze willen ook helderheid over het bedrag. “Het Cft (College financieel toezicht) noemt 1,4 miljard euro, maar wij weten nog niet hoeveel echt beschikbaar wordt gesteld en welk land hoeveel krijgt”, zegt Pisas.

En over de verschillende voorwaarden die Nederland aan de landen stelt, zegt de Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes: “Curaçao en Sint-Maarten hoeven pas in 2023 een begrotingsevenwicht te hebben, Aruba al in 2022.”

Premiers Aruba en Curaçao over elkaar steunen in de onderhandelingen

De drie landen hebben nu afgesproken om elke maand virtueel te overleggen en elk kwartaal persoonlijk, om zo de communicatie en samenwerking te verbeteren. Ze benadrukken dat deze afspraken niet alleen met Nederland te maken heeft.

Zo gaan ze ook meer samen op trekken om ingang te krijgen bij internationale organisaties voor hulp. Daarnaast willen de landen gezamenlijke investeringen doen om elkaars economieën te versterken. Details hierover komen nog, beloven de premiers, als de plannen verder zijn uitgewerkt.