Foto: Sam Jones Productions

AMSTERDAM – ‘Elin Sombra’ is het debuut kinderboek van Milouska Meulens. Ze vindt dat het hoog tijd is dat er meer boeken komen waar in kinderen met een kleurtje de hoofdrol spelen.

Meulens is bekende Nederlandse televisiepresentator, onder andere van het Jeugdjournaal, Wie is de Mol en Dream School en is op Curaçao geboren.

Tekst gaat verder onder de video:

Door Sam Jones

Het boek gaat over de 11-jarige Elin Salvador die haar ouders verliest. Haar vader die oorspronkelijk uit Latijns-Amerika komt, vertrekt plotseling terug naar z’n geboorte land. Haar moeder kan het niet handelen en draait een beetje door en Elin zelf raakt zelfs haar slaapkamer kwijt. Vrienden heeft ze niet maar ondanks alles gaat ze de strijd aan en leert ze nieuwe vrienden kennen.

Bewust zwart meisje
Elin is een meisje van kleur met weelderige haar groei. Meulens koos bewust voor een zwart meisje. “Ik wilde graag een boek maken voor mensen van kleur dat gemaakt is door mensen van kleur.” Het is natuurlijk gemaakt voor iedereen, haast ze zich te zeggen. Meulens: “Maar het is in ieder geval een boek waar heel veel kinderen die niet een witte, blonde, blauwe ogen achtergrond hebben, zich ook in kunnen herkennen.”

Er zijn wel wat prentenboeken met donkere kinderen maar niet veel, weet Joan Windzak, eigenaar van de kinderboeken winkel EduCulture. Veel waardering heeft ze voor het boek Elin. Windzak: “Het is een prachtig en spannend boek. Een niet Nederlands aandoend kinderboek.”

Mooi inkijkje
Volgens Windzak neemt het boek je mee in een ‘rijke geschiedenis van Latijns-Amerika’. Je hebt niet door dat het verhaal zich waarschijnlijk in Nederland afspeelt. “Het taalgebruik is een mengelmoes van verschillende talen bij elkaar,” zegt ze met passie in haar stem. “Je krijgt een mooi inkijkje. Heel mooi gevonden.”

De kleurrijke kinderboeken winkel puilt uit van boeken met kinderen van kleur. Windzak is gespecialiseerd in diverse en inclusieve kinderboeken. Het boek van Meulens krijgt een mooie plek en Windzak hangt een grote poster van Elin bij de ingang. Een uniek boek vindt ze het werk van Meulens: “Er zijn weinig kinderboeken met een zwart meisje als hoofdfiguur,” zegt zee. “Als ze er zijn, dan zijn het vertalingen.”

Je proeft in het boek de Caribisch roots van Meulens. Windzak. “Het zou ook door iemand anders geschreven kunnen zijn maar dan had die persoon wel heel goed onderzoek hebben moeten doen. Ik ben voorstander van van own-schrijvers. Mensen die zelf uit de cultuur komen en ook de nuances goed kunnen aanbrengen.”

Cover Elin Sombra (c Sam Jones Productions)

‘Ze lijkt op m’n zus!’
Zo heeft Meulens een eigen bewerking van Chabelita* het populaire Caribische kinderliedje opgenomen in haar boek. Iets van de schrijver terugvinden in het boek vindt ze belangrijk. Windzak: “Voor kinderen van kleur is het ook heel mooi om een stukje herkenbare eigen cultuur terug te lezen.” Ze maakt het vrijwel dagelijks mee. Laatst was er een oma met haar klein zoon in de boekenwinkel. “Oma ik wil dat boek,” zei het jongetje. “Maar dat boek is in het Engels,” wierp oma tegen. Waarop het jongetje reageerde met “Ja maar ze lijkt op m’n zus!”

Windzak vindt dat het boek over het donkere meisje Elin Sombra, niet een boek dat alleen voor kinderen van kleur is. “Het is een boek voor zwarte en witte kinderen”. Meulens zelf heeft geen missiedrang om witte kinderen te laten beleven hoe kinderen met een kleurtje leven. Windzak vindt dat een prima uitgangspunt. “Ik denk wel dat witte kinderen er iets aan hebben, maar je hoeft het niet op te dringen.”