Foto: Buitenhof Hofvijver

DEN HAAG – Om de rest van dit jaar te overbruggen, leent Nederland opnieuw geld aan Curaçao, ruim 36,5 miljoen euro. Aruba krijgt nog steeds niets en blijft met Nederland onderhandelen over de eisen.

Om haar schulden, die door de coronacrisis nog groter zijn geworden, toch te kunnen blijven betalen, zoekt de Arubaanse overheid nu zelf naar geld. Tot 3 november kunnen partijen staatsobligaties kopen en zo hoopt Aruba 20 miljoen gulden (zo’n 9,6 miljoen euro) op te halen.

CAft, het orgaan dat toeziet op de Arubaanse financiën, zegt vrijdag overigens dat Aruba niet zoveel geld meer hoeft te lenen – van Nederland noch elders- omdat het juist weer beter gaat met de Arubaanse economie. Het toerisme waar het eiland van leeft, is enorm aangetrokken en het bedrijfsleven klaagt dat het problemen heeft met het vinden van personeel.

Aruba heeft nog steeds de Fase-uitkering voor mensen die werkloos werden door de coronacrisis. Ook bedrijven krijgen nog steeds subsidie om de salarissen te betalen. Maar volgens CAft kan de Arubaanse overheid deze steunmaatregelen afschaffen zodat ze ook minder hoeft te lenen.

Al een paar maanden terug klaagde de brancheorganisatie voor restaurants en horeca over het tekort aan personeel. Eén van de redenen is volgens AF&BA dat mensen minder gemotiveerd zijn een baan te zoeken omdat ze ‘genieten’ van de uitkering en daarnaast zwart werken.