Foto: Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – Al 36 honden heeft Carina Tieke met behulp van de stichting Rescue Paws van de straat gered en allemaal een nieuw thuis kunnen geven. Maar dat stopt nu. Door nieuwe regelgeving in Nederland wordt het onmogelijk gemaakt om honden van straat te redden en ze een ‘gouden’ mandje in Nederland te geven. “Wegkijken of inslapen wordt de enige optie, want zonder adoptie kunnen ze niet meer worden opvangen”, aldus Tieke.

Door een verandering in de Nederlandse wetgeving wordt het vanaf 1 november, voor lokale stichtingen die straathondjes op Curaçao opvangen, bijna onmogelijk gemaakt om deze straathonden na opvang voor adoptie naar Nederland te sturen. De nieuwe wetgeving treedt in werking omdat de vraag naar honden in Nederland heel groot is.

Illegaal
Volgens de Rijksoverheidsdienst Nederland is een groot deel van die handel illegaal. “In de illegale hondenhandel is veel geld te verdienen maar er wordt weinig rekening gehouden met de gezondheid van de honden. Extra regels zijn daarom hard nodig”, aldus de Rijkoverheidsdienst Nederland.

Deze nieuwe wetgeving voor buitenlandse hondjes moet vooral de invoer van zogeheten ‘broodfokhondjes’ vanuit Oostbloklanden tegengaan. Er wordt met broodfokhondjes heel veel geld verdiend. “De pups worden geboren om geld op te leveren”, aldus Sandra Boereboom, mede-oprichter van de stichting Rescue Paws.

‘In de illegale hondenhandel is veel geld te verdienen maar er wordt weinig rekening gehouden met de gezondheid van de honden’

Maar door deze nieuwe wetgeving worden stichtingen op Curaçao nu benadeeld. “Onze stichtingen worden gezien als handelsonderneming omdat mensen die een hondje adopteren hiervoor betalen, maar de stichtingen maken hier geen winst op. De bedragen die wij vragen voor het uitvoeren van onze hondjes zijn voor het opvangen van de hond. Het verzorgen wordt daarmee kostendekkend gemaakt.”

1000 euro
Elke hond die straks vanuit het buitenland Nederland binnenkomt, moet geregistreerd en gechipt worden. “Dat is op zich geen probleem, maar de honden moeten straks cargo gaan vliegen. Dat kost 1000 euro per hond iin plaats van de tachtig euro die eerder werd betaald. Dat is niet te betalen. Een hond van de straat met de waarde nul wordt zo ineens een heel dure hond. Hierdoor wordt het niet meer aantrekkelijk voor mensen in Nederland om een Curaçaos hondje te adopteren”, aldus Boerenboom.

De vraag is wat er straks al die honden gaat gebeuren die niet meer naar Nederland kunnen gaan. “Er zullen meer straathonden komen waardoor de overlast van honden ook omhoog zal gaan”, denkt Boereboom. Per jaar gaat het om honderden honden die straks niet meer naar Nederland kunnen gaan. Alleen de stichting Rescue Paws voert volgens Boereboom al zo’n driehonderd hondjes per jaar naar Nederland. En er zijn meerdere stichtingen die actief honden naar Nederland sturen. Boereboom: “Dus dit gaat echt om honderden honden per jaar!”.

Sterilisatieprojecten
De verwachting is dat alle stichtingen op het eiland vast gaan lopen omdat ze straks de honden niet meer kwijt kunnen. Wat inhoudt dat ze ook niet meer van straat gehaald kunnen worden. Ook speelt de angst voor het verlies van donateurs, als de enige oplossing straks is om ‘overtollige’ honden af te maken. De hoop is volgens Boereboom dat er meer sterilisatieprojecten zullen komen. “Dit zal in de toekomst kunnen helpen om het aantal straathonden tegen te gaan. Maar dit is natuurlijk geen oplossing voor de hondjes die nu al geboren zijn”.

‘Meer sterilisatieprojecten kunnen in de toekomst helpen om het aantal straathonden tegen te gaan’

De stichtingen hopen dat, aangezien Curaçao deel uitmaakt van het Koninkrijk, dit probleem door de minister van Gezondheid, Natuur en Milieu, Dorothy Pietersz-Janga aangekaart kan worden bij de Nederlandse overheid. Boereboom: “Misschien dat dit probleem op Konikrijksniveau kan worden aangekaart. Curaçao maakt geen deel uit van het probleem waardoor de wetgeving in eerste instantie is aangepast, maar zit straks wel met de gevolgen hiervan”.

De minister was tijdens het schrijven van dit artikel niet bereikbaar voor commentaar.