Foto: Kralendijk, de hoofdstad van Bonaire/Marit Severijnse

KRALENDIJK – “De situatie is ernstig. Twee weekenden achter elkaar is er een corona patiënt overleden’’, aldus gezaghebber Edison Rijna tijdens een persconferentie donderdag. Daar werd aangekondigd dat de huidige maatregelen die horen bij risiconiveau 2 nog een maand worden verlengd.

“Op dit moment kijken we samen met de afdeling Publieke Gezondheid of het aantal gevallen blijft toenemen en wat dat voor de zorg betekent. Na de evaluatie besluiten wij of het nodig is om meer maatregelen te nemen.’’

Vooral ongevaccineerde volwassenen besmet
Bonaire heeft momenteel 120 actieve coronabesmettingen en 1 ziekenhuisopname. Vorige maand waren dat er nog 20 en lag er niemand in het ziekenhuis. “Begin deze maand zagen we besmettingen bij jongeren en kinderen’’, vertelt GGD-arts Loes Jaspers. “Nu gaat het vooral om volwassenen waarvan ongeveer 70 procent niet is gevaccineerd of onvolledig. Dit ligt ook in de lijn met wat we zien op de andere eilanden.’’

Momenteel heeft 83 procent van de bevolking boven de 18 de eerste prik gehad en is 73 procent volledig gevaccineerd. Van de tieners van 12 tot 17 heeft 50 procent de eerste prik gehad en is 40 procent volledig gevaccineerd. Net als in Nederland krijgt een speciale groep mensen met een zeer laag immuunsysteem over een paar weken een derde coronaprik.

Mensen werken niet mee aan contactonderzoek
Een probleem waar de afdeling Publieke Gezondheid de laatste tijd tegenaan loopt, is het feit dat mensen niet willen meewerken aan bron en contactonderzoek “Als we ze na de uitslag bellen, geven ze aan geen tijd te hebben, of willen ze niet lastig gevallen worden. Dat hebben we hiervoor eigenlijk niet gemerkt’’, vertelt Jaspers.

Publieke Gezondheid zou Toezicht en Handhaving kunnen inschakelen, maar doet dit liever niet. “We proberen er altijd met de mensen uit te komen, maar we moeten dit wel onder de aandacht brengen; werk alsjeblieft mee, want dit is nodig om besmettingen onder controle te krijgen.’’

Reactie op situatie ziekenhuis Curaçao
Onlangs werd bekend dat het CMC ziekenhuis op Curaçao alleen nog spoedeisende hulp geeft en geen gewone behandelingen meer zal doen. Volgens Jaspers is het zorgelijk dat Curaçao en Aruba momenteel geen plek hebben voor patiënten van Bonaire. “Maar de zorg kan momenteel nog goed worden gegeven en natuurlijk is Colombia ook nog een optie voor uitzendingen.’’

Gezamenlijke maatregelen ABC-eilanden nog onduidelijk
Voorlopig moeten gevaccineerde reizigers van de ABC-eilanden nog steeds testen als zij tussen de eilanden willen reizen. Eerder maakte Bonaire bekend in gesprek te zijn met de andere eilanden om zoveel mogelijk gezamenlijk maatregelen te nemen over de bubbel. Volgens Rijna loopt dat nog. “Het advies is er en Publieke Gezondheid bekijkt nu in hoeverre en wanneer we dat kunnen invoeren.’’ Het is niet duidelijk wat die maatregelen precies zullen zijn.

Geen sprake van coronacheck horeca
De gezaghebber liet verder weten dat er voorlopig geen plannen zijn om net zoals in Nederland een coronapas in te voeren om toegelaten te worden tot horecagelegenheden. Wel lopen er nog gesprekken over een coronabewijs bij grote evenementen.

Cruiseschema blijft onveranderd
Onlangs ontving Bonaire na 18 maanden weer het eerste cruiseschip. Op social media is veel discussie over het cruiseshipschema voor de komende tijd op Bonaire. In oktober en november komt er een groot aantal cruiseschepen naar het eiland. Op sommige dagen zelfs twee per dag. Ondanks het stijgende aantal besmettingen blijft dat volgens Rijna voorlopig ongewijzigd. “Er is strenge controle aan de kant van onze Publieke Gezondheid en ook vanuit de cruisemaatschappijen.’’