Foto: Regering van Curaçao


WILLEMSTAD – De Curaçaose regering heeft donderdag de avondklok verlengd met nog eens drie weken. Tussen middernacht en half vijf ’s ochtends mag niemand de straat op. Verder blijft dansen en luide muziek verboden en mogen geen activiteiten plaatsvinden met meer dan honderd mensen.

Dat heeft minister-president Gilmar ‘Pik’ Pisas tijdens een persconferentie gezegd. De avondklok was drie weken eerder ingevoerd om de stijging van het aantal coronabesmettingen tegen te gaan. Het aantal besmettingen (379 op 2 september) en het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis (32 in het ziekenhuis, waarvan 15 op de intensive care, eveneens op 2 september) is al enige tijd redelijk stabiel. Ook houdt de bevolking zich volgens Pisas goed aan de maatregelen.

’‘‘We zijn er nog niet, het gevaar op verspreiding van het virus bestaat nog altijd. Daarnaast zijn de mensen die werken in de medische sector uitgeput.’’ – Minister-president Gilmar ‘Pik’ Pisas

‘’Maar we zijn er nog niet, het gevaar op verspreiding bestaat nog altijd. Daarnaast zijn de mensen die werken in de medische sector uitgeput.’’ Daarom verlengt het eiland de avondklok en de andere maatregelen. Tegelijkertijd is al aangekondigd dat er geen grote carnavalsoptocht in 2022 zal plaatsvinden en er dit jaar ook geen grote ontvangst van Sinterklaas is op het Brionplein. Beide activiteiten zijn mogelijke ‘superspread events’, zo heeft het crisisteam van de overheid bepaald.

Gran Marcha
Minister van Onderwijs, Cultuur, Wetenschap en Sport Sithree van Heydoorn geeft aan dat er in januari of februari weer zal worden gekeken naar activiteiten rond carnaval. ‘‘Als het crisisteam van de overheid dan een positief advies geeft, kunnen er wellicht andere, kleinere carnavalsaciviteiten plaatsvinden.’’ Dat zullen echter geen grote optochten zijn zoals de Gran Marcha.

Wat Sinterklaas betreft, heeft de regering-Rhuggenaath eerder al het besluit genomen dat de overheid niet meer zal bijdragen aan de organisatie van diens intocht. De huidige onderwijsminister zit op dezelfde lijn. ‘‘Als er organisaties zijn die dit jaar weer een virtuele inkomst willen organiseren, dan moet dat mogelijk zijn’’, aldus Van Heydoorn. De overheid draagt financieel echter niet bij.

’Sommige ouders hebben nauwelijks nog geld voor schoolspullen aan het begin van het schooljaar. Waarom zouden we ze dan op hoge kosten jagen met Sinterklaas?’ – Minister van Onderwijs en Cultuur Sithree van Heydoorn

Dat de overheid niet meer geld geeft voor het feest van Sint en Piet, heeft te maken met het feit dat sommige Curaçaoënaars aanstoot nemen aan het in hun ogen ‘racistische feest’. Maar volgens Van Heydoorn speelt ook een ander aspect mee. ‘‘Veel ouders hebben het zwaar als gevolg van de coronacrisis. Ze kunnen nauwelijks nog geld uitgeven voor schoolspullen aan het begin van het schooljaar. Waarom zouden we ze dan op hoge kosten jagen met Sinterklaas? Want Sinterklaas vieren is voor kinderen gelijk aan cadeaus krijgen.’’

Sociale situatie

Van Heydoorn wil meer aandacht voor de sociale situatie op het eiland. Zijn ministerie zal in samenspraak met scholen gaan kijken waar de ouders hulp nodig hebben. Volgens hem is dat belangrijker dan de aandacht voor feesten. ‘‘We hebben vorig jaar ook geen Pasen of Oud & Nieuw gevierd? Dat is toch helemaal niet erg. We leven nog’’, aldus Van Heydoorn die aangeeft zich zorgen te maken over toenemende armoede en sociale problemen.

Voor wat betreft de Siman di Kultura, dat jaarlijks in het teken staat van de Curaçaose cultuur, zullen er dit najaar ook geen grote publieke activiteiten worden georganiseerd. Van Heydoorn gaat er aan werken dat scholen tijdens de cultuurweek aandacht besteden aan onderwerpen als ‘welzijn en cultuur’ en ‘cultuur en gezondheid’. Volgens hem kan de samenleving een dergelijke aanpak, na anderhalf jaar pandemie, beter gebruiken dan een groot feest.