Foto: Sam Jones Productions

AMSTERDAM – Het beeld van kunstenaar Carlos Blaaker uit Curaçao staat na ruim een maand eindelijk op ArtZuid in Amsterdam. Zijn kunstwerk zat vast in de Rotterdamse haven, werd onderworpen aan een drugscontrole en dat zorgde voor de vertraging. Voor zover bekend is er niets gevonden.

Blaaker is blij en opgelucht dat het beeld er nu eindelijk staat. Vanaf het begin van de Biënnale stond op de plek waar het beeld van Blaaker moest komen, een lege sokkel. Maar die lege plek werd gauw bezet. “Mensen gingen op de sokkel staan”, vertelt een breed lachende Blaaker. “Er ontstond een heel nieuw soort concept.”

Tekst gaat verder onder de video:

Door Sam Jones

Geen BLM-poses maar bijvoorbeeld wel gay-jongeren die een selfie maken op het de sokkel. Een vrouw die uitgeput voorover gebogen zit. Iemand die er een paar kleine steentjes op had gelegd. Een stoere man. Blaaker: “Telkens spontaan een nieuw kunstwerk.”

Carlos Blaaker (midden) met toeschouwers. Sam Jones Productions

Even dacht Blaaker dat het opzet was van de organisatie van de tentoonstelling, want de afwezigheid van het beeld trok de aandacht van de krant: ‘Beeld voor ArtZuid zit wegens drugscontrole vast op schip’. En toen het kunstwerk vrijgegeven werd weer een foto van Blaaker in de krant die zijn beeld liefdevol omarmt met de kop ‘Mooie vangst’. “Nee, nee nee” lacht Marieke Klosters (ArtZuid). “Dat is echt geen opzet. Dat zou je niet willen. Het was best een beetje frusterend.” Blij zijn ze natuurlijk wel met de aandacht in de media “Dat hebben we ook wel een beetje opgezocht,” zegt Klosters.

Veel belangstelling is er voor het beeld van Blaaker. ’Balanceando con mis cosas’ is de titel. De balancerende Caribische vrouw. “In het Caribisch gebied, en zeker Otrobanda op Curaçao waar ik woon, is een matriarchale samenleving,” vertelt Blaaker.

‘Het balanceert als de hel’
“Alleenstaande moeders moeten balanceren met hun dingen.” De vrouw torst rotsblokken op haar hoofd. Bezoekers vinden het prachtig. “Het balanceert als de hel”, zegt een oudere vrouw. “Je denkt o, o, o! Als dat maar goed gaat!” Maar de vrouw blijft staan. “Het is een gestolde beweging.”

De kracht die het beeld uitstraalt is ook de reden waarom ArtZuid Blaaker gevraagd heeft te exposeren. Klosters: “Het bijzondere aan Carlos is dat hij als man oog heeft voor de positie van de Antilliaanse vrouw.” Het laat volgens Klosters zien dat de vrouw niet alleen verantwoordelijk is voor haar zelf maar ook voor haar gezin en haar omgeving. “Tegelijkertijd, althans zo interpreteren wij dat, heeft ze daar ook niet zoveel moeite mee. Het hoort bij haar karakter.”

Verboden beeld Carlos Blaaker. Foto: Sam Jones Productions

Blaaker had liever een ander beeld meegenomen dat nog treffender de kracht van de Caribische vrouw tot uitdrukking brengt. Maar dat werd door de organisatie afgewezen. Een zwarte vrouw. Ook met zware rotsblokken op het hoofd. In haar linker hand draagt ze een boxer met een buikje. Met de andere ondersteunt ze haar rechter borst. Blaaker: “Zo zie je Caribische vrouwen hun kinderen ‘naar school kijken’. Omdat ze het warm hebben, hebben ze soms geen bh aan. Dan onder steunen ze hun borsten zo.” Hij doet met z’n hand voor hoe ze dat volgens hem doen. “Het staat voor een krachtig vrouw en een machoman.”

Klosters van ArtZuid haalt haar schouders op. “Te rauw. Het beeld is een beetje te uitgesproken in de context van het geheel.” Meer wil ze er niet over zeggen. Blaaker zit er zelf ook niet zo mee. “Ik wilde een stukje van het echte leven ‘achter-de-grote-straat’ uitbeelden.”

ArtZuid 2021: Dromen over engagement

ArtZuid is een openbare beelden tentoonstelling die voor de zevende keer gehouden worden in Amsterdam Zuid. De Sculptuur Biënnale vindt plaats in de Apollolaan de Minervalaan van het sjieke Amsterdam Zuid en wordt iedere twee jaar gehouden. “Het overkoepelende thema van deze editie is ‘Imagine’”, vertelt Marike Klosters (ArtZuid). “Dromen over eigentijdse maatschappelijk geëngageerde zaken.”

Caribisch/Surinaamse roots

Zeventig beelden van internationale kunstenaars zijn te zien op de tentoonstelling. Dit jaar ook een drietal met Caribisch/Surinaamse roots: Nelson Carrilho, Carlos Blaaker uit Curaçao en Marcel Pinas uit Suriname. ArtZuid is gratis toegankelijk en wordt tot 17 oktober 2021 gehouden.