Foto: Sharina Henriquez

WILLEMSTAD/ORANJESTAD – De aanhoudende golf van coronabesmettingen op de eilanden Aruba, Curaçao en Sint-Maarten zet de maatregelen weer op scherp. Zondag ging op Sint-Maarten de avondklok in, en ook op Curaçao gebeurt dat vanaf vrijdag. Op Aruba nog niet, maar daar gaan de scholen niet eerder open dan 1 september.

De afgelopen twee dagen vielen er vier doden op Aruba, die van bovengenoemde eilanden ook de meeste actieve besmettingen heeft (1053). De overleden patiënten waren niet gevaccineerd. Volgens epidemioloog Garreth Tromp hadden deze coronadoden voorkomen kunnen worden.

“Van de 30% niet-gevaccineerden op Aruba, eindigt 93% op de ICU en 100% van de doden in deze vierde coronagolf had geen vaccin.” Eén van de overledenen van vandaag is een toerist.

De reden dat Aruba de scholen langer dicht houdt – de grote vakantie eindigt op 19 augustus – is omdat er de laatste weken ook veel besmettingen zijn onder kinderen, aldus de overheid. Veel gevallen zijn er bovendien onder de 12 jaar want die leeftijdsgroepen kunnen nog niet gevaccineerd worden. Crèches mogen volgende week trouwens wel open.

Avondklok Curaçao
De Curaçaose premier Gilmar ‘Pik’ Pisas zegt donderdag (12 augustus) niet anders te kunnen. Hij wilde lange tijd niet overgaan tot het introduceren van nieuwe maatregelen, maar is nu vooral gedwongen door het hoge aantal coronapatiënten in het ziekenhuis.

De avondklok geldt vanaf 13 augustus tussen middernacht en half vijf ’s ochtends. Ook is bekend gemaakt dat er geen activiteiten mogen worden georganiseerd met meer dan honderd mensen. Dansen en het spelen van harde muziek zijn verboden. Ook is het dragen van mondkapjes weer verplicht als mensen gaan winkelen.

Pisas vreest de gevolgen van strenge maatregelen voor de al slechte economische situatie op het eiland. De MFK-leider zegt dat het uitgaansleven een belangrijke rol speelt in de economie.

“Als mensen uitgaan, gaan ze meestal eerst naar de kapper, laten hun nagels doen of kopen nieuwe kleren. Dat is goed voor de economie en dat valt nu weg.”

In de afgelopen weken is geprobeerd afspraken te maken met uitgaansgelegenheden om strengere controles uit te voeren. Maar dat heeft niet geleid tot een duidelijk afname van het aantal besmettingen, waardoor volgens Pisas de nieuwe maatregelen nodig zijn.

Uitgaansleven op Aruba aan banden
De Arubaanse premier (demissionair) Evelyn Wever-Croes maakt donderdagavond verder bekend dat het uitgaansleven ‘s avonds, bars, restaurants, de grootste besmettingshaarden zijn. Daarom mag er niet meer gedanst worden en zijn er weer beperkingen voor optredens.

Het toerisme dat zich de afgelopen maanden boven verwachting herstelde, krijgt nu ook weer wat klappen. Er zijn volgens toerisme-autoriteit ATA meer afzeggingen, zeker nu Amerika als grootste toerismemarkt voor Aruba, afraadt om naar het eiland te reizen.

Ziekenhuizen in de knel
Op Curaçao waren donderdag 635 actieve besmettingen geregistreerd. 38 patiënten met Covid-19 liggen in het ziekenhuis, waarvan dertien op de intensive care. Curaçao Medical Center heeft echter een groot gebrek aan personeel voor de intensive care. Pisas heeft hiervoor direct twee miljoen gulden gestort.

grafiek opnames/ Directie Volksgezondheid

Ook op Aruba is het personeelstekort nu het grootste probleem waardoor de ICU-zorg beperkt is. In de afgelopen twee weken zag het Arubaanse ziekenhuis HOH het aantal corona-opnames vernegenvoudigen. Er liggen nu 46 besmette patiënten van wie zeven op de ICU, drie zijn zwangere vrouwen en een kind. Van dit aantal zijn 28 niet gevaccineerd.

Toch zegt het crisisteam dat de situatie in het Arubaanse ziekenhuis onder controle is en ze de benodigde zorg (ook niet-spoedeisend) nog kunnen bieden.

Dode op Sint-Maarten
Op Sint-Maarten zijn er volgens de laatste cijfers van donderdag 308 actieve gevallen. Er is ook weer een dode gevallen. In totaal zijn 39 mensen met Covid-19 overleden op het eiland sinds het begin van de crisis. In het ziekenhuis liggen inmiddels 18 coronapatiënten.