WILLEMSTAD/ORANJESTAD – Curaçao en Aruba zien al sinds enkele weken met grote zorg het aantal coronabesmettingen toenemen. Aruba heeft inmiddels 754 actieve besmettingen en Curaçao kent er 560. Daarnaast neemt het aantal ziekenhuisopnames de afgelopen dagen steeds meer toe.

Op de eilanden is echter angst voor al te drastische maatregelen, vanwege de slechte economische situatie. ‘Niet verstandig’, zo oordeelde het RIVM (Rijkinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) vrijdag. Die noemt de maatregelen tot nu toe ‘onvoldoende om de zorgelijke stijging te voorkomen’.

Geen alcohol op straat
Nu is onduidelijk of de meest recente maatregelen uit Aruba in de overweging van het RIVM zijn meegenomen. Op Aruba heeft de regering donderdag beslist om per zaterdag 7 augustus het gebruik van een mondkapje weer verplicht te stellen in alle gelegenheden en zijn er strengere sluitingstijden ingevoerd tussen middernacht en zes uur ’s ochtends. In nachtelijke uren is het ook verboden om op parkeerplaatsen of stranden rond te hangen. Daarnaast is het 24 uur per dag verboden om op straat alcohol te drinken.

Op Aruba is het gebruik van een mondkapje weer verplicht gesteld. Uitgaansgelegenheden moeten dicht zijn tussen middernacht en zes uur ’s ochtends en drank op straat is verboden.

Aruba wil zo voorkomen dat jongeren ’s avonds bij elkaar komen in groepjes, vaak met veel alcohol en weinig sociale afstand. De Curaçaose minister-president Gilmar ‘Pik’ Pisas op zijn beurt deed donderdag een ‘dringende oproep’ aan jongeren om ’s avonds weg te blijven van groepjes en drukte op straat, vooral in Saliña en op de Rooseveltweg loopt het vaak de spuigaten uit. Maar Curaçao heeft geen nieuwe maatregelen ingesteld.

Strengere controles
Volgens Pisas kan het uitgaansleven voorlopig doorgang vinden. Wel met strenge controles aan de deur. Voor de rest zegt hij te hopen dat ‘iedereen beseft dat Curaçao economisch niet nog een lockdown kan hebben. Nog een recessie zou voor onze economie een enorme klap zijn.’

Momenteel is de financiële situatie op Curaçao al ernstig, aldus de nog geen twee maanden geleden aangetreden Pisas. Er is geen geld om de politie te betalen voor overwerk, zoals controles op straat om te zorgen dat mensen zich aan de coronamaatregelen houden. Verder stopt eind van de maand de financiële steun vanuit Nederland voor projecten die zijn bedoeld om onderdelen van de medische sector te ondersteunen. Pisas zegt hierover in overleg te zijn met Nederland.

’De Curaçaose economie kan niet nog een lockdown hebben. Een nieuwe recessie zou een enorme klap zijn.’ – Gilmar ‘Pik’ Pisas, minister-president Curaçao

Op Aruba is sinds de nieuwe uitbraak verwarring over de gezondheidsprotocollen van Directie Volksgezondheid. Mensen met corona, dan wel die in contact geweest zijn met besmette personen, klagen dat ze niet worden gebeld door de directie dan wel dat het departement de telefoon niet opneemt voor vragen. Sharline Koolman, hoofd Besmettelijke Ziekten, erkent dat er wat opstartproblemen zijn. Dit omdat personeel dat normaal ingezet werd voor contactonderzoek om de bron van besmettingen te achterhalen, is weggehaald om te helpen bij het vaccinatieprogramma.

Verwarring onder werknemers op Aruba
“We zijn nu bezig om die mensen weer terug te krijgen”, aldus Koolman op vragen hierover van Caribisch Netwerk. Verder bevestigt ze dat mensen die positief testen maar zijn gevaccineerd en geen symptomen hebben, inderdaad gewoon kunnen gaan werken. Ook hierover is veel verwarring onder werknemers.

Een ambtenaar die anoniem wil blijven, zegt hierover: “Het is vreemd dat je eerder nog thuis moest blijven, maar nu als je gevaccineerd bent niet meer. Terwijl het bekend is dat ook als je gevaccineerd bent, je het virus nog kunt verspreiden.”

‘De meerderheid zwijgt’
De Curaçaose epidemioloog Izzy Gerstenbluth maakt zich vooral zorgen over het feit dat veel mensen die besmet zijn geraakt geen informatie willen geven over de plekken en personen die ze in de dagen daarvoor hebben bezocht. ‘‘De meerderheid zwijgt’’, aldus Gerstenbluth. ‘‘En daardoor kunnen we niet goed in kaart brengen op welke plaatsen veel mensen besmet raken.’’

Veel besmettingen op Curaçao lijken plaats te hebben gevonden op beachclubs en begrafenissen

Op Curaçao komt volgens Gerstenbluth uit gesprekken met besmette personen, die wel willen vertellen waar ze zijn geweest, het beeld naar voren dat veel besmettingen plaats hebben gevonden op beachclubs. Maar bijvoorbeeld ook bij begrafenissen.

Dagelijks leven
En daarmee is corona weer helemaal terug in het dagelijks leven van de bewoners op de eilanden. Voor veel mensen zijn de dagelijkse coronacijfers elke keer weer een spannend moment van de dag. Aruba bereikte op 6 augustus het record van 754 besmette personen. Er liggen 23 patiënten in het ziekenhuis, van wie 6 op de intensive care. Dat is vier keer zoveel als de week ervoor en het ziekenhuis verwacht dat dit aantal nog meer stijgt. De meeste opgenomen patiënten (20) zijn niet gevaccineerd. Op Curaçao ging het om 560 besmette personen; twee dagen eerder waren het er nog 607. Er liggen 26 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan vier op de intensive care. Maar een patiënt die in de afgelopen weken werd opgenomen, was twee keer gevaccineerd. De rest was niet of maar één keer gevaccineerd.

Het Curaçao Medical Center heeft al aangekondigd voorbereidingen te treffen voor een toename van het aantal coronapatiënten. Zo worden er meer bedden klaargemaakt voor de opvang van coronapatiënten en wordt de electieve zorg met 25 % verminderd. Het ziekenhuis op Aruba heeft nog geen extra voorbereidingsmaatregelen genomen en hoopt met de nieuwe voorzorgsmaatregelen dit ook te voorkomen.