Foto: Marit Severijnse

KRALENDIJK – “Ik heb mezelf gewoon mentaal voorbereid op de situatie. Ik weet dat deze niet normaal is in coronatijd en dat ik sommige dingen zal moeten aanpassen.’’ Dat zegt Zoë Winklaar. Zij is één van de Bonairiaanse studenten die deze week naar Nederland zijn vertrokken om daar te gaan studeren.

De meeste studenten gaven vlak voor vertrek aan dat ze wel het idee hebben dat ze voorbereid zijn op hun verblijf in een land waar nog veel corona is. “Ik heb het idee dat ik er klaar voor ben,“ zegt Winklaar. Ze gaat Social Studies doen in Den Haag.

Tekst gaat verder onder de video:

Door Marit Severijnse

Alexis Crestian heeft zich voorbereid op zijn verblijf in Nederland door te vragen naar de ervaring van anderen. “Allereerst ging ik aan mijn familieleden vragen hoe zij het in Nederland hebben ervaren toen zij gingen studeren. Maar toen was er natuurlijk geen Covid-19, dus ik zal me meer moeten aanpassen.’’ Toch wilde hij het studeren in Nederland niet uitstellen vanwege de situatie. “Als ik een tussenjaar was gaan doen, was ik misschien blijven werken. Dan wil je niet meer naar Nederland gaan.’’

‘Toen mijn familieleden in Nederland gingen studeren, was er natuurlijk geen Covid-19. Ik zal me meer moeten aanpassen.’ – student Alex Crestian

Andrew Alonzo heeft wel het idee dat hij goed voorbereid is op de coronasituatie. “Persoonlijk vind ik van wel. Ik weet wat de regels zijn. En ik vind dat ik heel veel motivatie heb om naar Nederland te gaan, want je gaat nu niet zomaar daar naar toe.’’

Aangepast studieprogramma
Alonzo weet nog niet helemaal waar hij aan toe is wat zijn opleiding Rechten betreft. Hij gaat in Utrecht studeren. “Volgens mij zijn de lessen nu gewoon normaal, maar er is een introductiedag waar ik samen met mijn klas wat ga doen, dus dan hoor ik het wel.’’ Verder heeft al nagedacht over het nemen van bijles. “Mijn grootste doel is advocaat worden, maar eerlijk gezegd ben ik niet zo goed in Nederlands. Daarom wil ik bijles nemen om mijn doel te bereiken.’’

Crestian weet wel al dat zijn opleiding Bouwkunde er anders uit zal gaan zien. “We krijgen een deel online les en een deel op school. Als Covid minder wordt, zullen we gewoon naar school gaan.“ Crestian is wel blij dat hij een studio gedeeltelijk deelt met andere studenten. “Volgens mij met studenten vanuit het Caribisch gebied.’’

Meeste lessen online
Jean-Mary Emer gaat Biomedisch Laberatoriumonderzoek studeren in Leiden en zal de meeste lessen online krijgen. “Door persoonlijk contact met mensen kan ik beter leren, dus daar zie ik wel een beetje tegenop. Ik hoop op het beste.’’ Ze vindt het wel fijn dat ze tijdens de introductieweek in contact kan komen met andere studenten. “We gaan drie dagen online activiteiten doen en daarna zijn er gelukkig ook drie dagen fysieke activiteiten.’’