Foto: Publiek registreert zich voor toegang tot een strandtent/ Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – Op Curaçao geeft een crisisteam sinds kort informatie aan de evenementenbranche en de uitgaanswereld over de meest recente coronamaatregelen.

“We geven toelichting over de maatregelen, meer informatie hoe ze hier mee om moeten gaan en bieden begeleiding. Alleen samen kunnen we de crisis aanpakken”, verklaart Lesley Fer, directeur Risicobeheersing & Rampenbeleid Curaçao. Deze week krijgen eigenaren van snèks en bars uitleg over de maatregelen.

Afgelopen week werd een bijeenkomst georganiseerd met verschillende strandtenten en discotheken hoe om te gaan met de maatregelen. Zo moeten strandtenten waar meer dan 250 mensen samenkomen, waar er gedanst wordt en/of harde muziek wordt gedraaid, verplicht aan de deur om een negatieve PCR-test, een antigeentest of een bewijs van een dubbele vaccinatie vragen.

“We kwamen er achter dat de beachclubs meer uitleg moesten krijgen over de vraag hoe ze om moeten gaan met dat soort vereisten. Hoe check je bijvoorbeeld of het vaccinatieboekje wel actueel is? Hoe check je of de antigeentest niet ouder dan drie dagen is? En tegenwoordig is er een app voor gevaccineerden uit Europa. Hoe kun je in die app zien dat iemand gevaccineerd is? Dat zijn allemaal vragen die we met de sector moesten bekijken”, aldus Fer.

Flinke toename van besmettingen
Curaçao kent sinds een dag of tien een flinke toename van het aantal coronapatiënten. Zo waren er op 11 juli 45 actieve coronabesmettingen geregistreerd, op 21 juli is dat gestegen naar 561.  Minister-president Gilmar ‘Pik’ Pisas heeft vorige week maatregelen voor controles aangescherpt.  Dat betekent dat handhavers bedrijven kunnen sluiten als ze niet aan de maatregelen voldoen, zo legt Fer uit.

‘’Maar we zetten nu ook in op meer informatie en begeleiding. De ministeriële regels zijn aangepast waardoor bedrijven duidelijker kunnen zien waar ze aan moet voldoen en waar ze zich aan moeten houden.” Volgens Fer is bekend welke zaken zich minder vaak of niet aan de regels houden. Deze controleert de overheid regelmatig en ze krijgen een boete bij overtreding van de regels.

“Het bedrag wordt elke keer opgeschroefd als ze weer een boete krijgen, dus de boetes worden telkens zwaarder.”

Liever geen avondklok of lockdown
Volgens Ashley Duits, directeur van de Stichting Rode Kruis Bloedbank Curaçao, doet de overheid er alles aan om ondanks de oplopende besmettingscijfers – onder meer veroorzaakt door de Deltavariant – herinvoering van strenge maatregelen zoals een avondklok of lockdown, tegen te gaan.

“We moeten rekening houden met een derde golf. Vanwege de vaccinatiegraad zie je nu dat de curve aan opnames in ziekenhuizen niet parallel loopt met het aantal besmettingen. Maar dat de golf gepaard gaat met opnames in het ziekenhuis, zie je wereldwijd terugkomen, vooral van niet-gevaccineerden. Dus wij verwachten dat dat hier niet anders zal gaan dan in andere landen.”

‘We moeten rekening houden met een derde golf’-Ashley Duits, Stichting Rode Kruis Bloedbank Curaçao

Als er vanwege de toename in besmettingen extra maatregelen moeten komen, zal het volgens Duits in eerste instantie gaan om het dragen van mondkapjes en het stimuleren van thuiswerken.

“We proberen de werking van het virus in te dammen door massale overdracht tegen te gaan. Gelukkig is het team van epidemioloog Izzy Gerstenbluth zo geroutineerd dat ze snel onderzoek kunnen doen, waarna ze ook snel kunnen reageren en ondersteunen. Maar we zijn een kwetsbaar eiland omdat we afhankelijk zijn van mensen die van elders komen. Zolang daarnaast een gedeelte van de populatie niet gevaccineerd is, blijven maatregelen noodzakelijk.’’