WILLEMSTAD – De sociale problemen, armoede en werkloosheid die al voor de coronacrisis in achterstandswijken op Curaçao waren, zijn door de crisis nog diepere ‘littekens geworden. Dat zeggen wijkmedewerkers van Bonam, Bandabou en Souax die hopen dat de nieuwe regering meer aandacht aan deze wijken gaat besteden.

De wijk Bonam en omstreken – ‘Meer armoede’

“Er was al veel armoede maar na Covid-19, valt dit nog meer op”, zegt Anelga Cicilia, voorzitter van Buurtcentrum Bonam. De wijken die onder het Buurtcentrum Bonam en omstreken vallen zijn: Jongbloed, Bonam, Kirindongo Abou, Sapateer, Ronde Klip Cocori, Koraal Tabak, Koraal Partier en Abrahamsz.

Cicilia legt uit dat in dit gebied ook veel mensen hun baan hebben verloren. “Van de ene dag op de andere dag hadden mensen met een goed salaris, niets meer.” Inmiddels hebben 500 mensen bij het buurcentrum hulp gezocht. Ze leefden van voedselpakketten. Maar ook nu de economie weer wat opleeft, zitten velen nog in een moeilijke situatie, zegt Cicilia.

De wijk Bandabou – ‘Werk en vorming zijn urgent’

Jahaira Muzo coördineert de projecten van de stichting Mangusa in Bandabou. De stichting werkt met gezinnen, kinderen en jongeren op het gebied van onderwijs en sociale vorming, en bestaat 50 jaar.
Muzo legt uit dat voor Bandabou ook vóór de coronacrisis de omstandigheden niet goed waren. “De meeste gezinnen zijn of gezinnen met een alleenstaande moeder, of in de bijstand, of alleen de vader heeft werk.”

Diverse gezinnen verloren familieleden. Ze zijn er nog niet overheen want ze hebben geen werk, vertelt Muzo. Daar komt bij dat de afgelopen 20 jaar er geen aandacht was voor de ontwikkeling van Bandabou. “Er is bijna niets gebeurd op het gebied van sociale vorming en gezinsbegeleiding.”

Premier Gilmar Pisas, die afkomstig is van Bandabou maakte onlangs een rondrit met staatsecretaris Raymond Knops door onder andere de arme wijken van Bandabou. Staatsecretaris Knops constateerde dat in deze wijken veel hoop is dat de nieuwe premier hen zal helpen. Muzo bevestigt dat en hoopt op meer aandacht voor de situatie in Bandabou.

Souax – ‘Lokale bewoners blijven in nood’

Bewoners van de wijk Souax laten zich niet makkelijk helpen. Het zijn vooral bewoners van buitenlandse afkomst die geboden hulp accepteren en niet de lokale eilandbewoners. Een grote groep blijft daardoor in armoede, ook nu nadat de situatie zich op het eiland weer aan het verbeteren is.

Souax is een buurt die uit drie delen bestaat: Souax Ariba (Noord, vert.) dat bekend staat als Seru Kandela, Souax Pabou (West, vert.) en Souax Pariba (Oost, vert.) In West en Oost wonen voornamelijk Curaçaose bewoners, terwijl op Seru Kandela, de bevolking gemengd en multicultureel is, vertelt Romeo Welvaart van de stichting, Fundashon Kompromiso.

“Het litteken dat Covid-19 in Souax heeft achtergelaten is: gebroken gezinnen en grote armoede in de wijk. Er is nu een groot gebrek aan voedsel in de wijk. Bovendien kunnen veel mensen de formulieren om in aanmerking te komen voor hulp van de overheid, niet invullen.”

Welvaart zegt verder: “Toen we op Seru Kandela werkten, kregen we veel pakketten via het Rode Kruis. Iedereen in nood,komt hiervoor in aanmerking. Maar uit schaamte vragen de lokale bewoners geen hulp.”

Op de vraag aanWelvaart wat hiervoor de oplossing zou kunnen zijn, antwoordt hij: “Ik denk dat we de mensen moeten blijven motiveren. Want het is een probleem van onze cultuur, dat we ons schamen om hulp te vragen en te aanvaarden. Het is niet makkelijk want dit gaat van generatie op generatie.”