Foto: Blije aanhangers van MEP/Petra Trinidad

ORANJESTAD – Na 12 jaar is MEP weer de grootste partij met naar verwachting 9 zetels in het nieuwe parlement waarvoor Aruba koos tijdens de verkiezingen op 25 juni die vervroegd waren uitgeschreven na de val van het kabinet Wever-Croes. Ook de kleine partijen wonnen door vooral stemmen van de grote partijen AVP en MEP af te snoepen. Die bereikten daardoor  geen absolute meerderheid waardoor Aruba wederom een coalitieregering moet gaan vormen.

Tekst gaat verder onder de video:

Door Petra Trinidad

“We gaan nu weer voor Wever-Croes II”, zegt MEP-leider Evelyn Wever-Croes na 2 uur ‘s nachts voor een uitzinnige menigte bij het partijhuis in Santa Cruz. “We interpreteren het resultaat van vanavond als een bevestiging van ons beleid dat we hebben gevoerd in de afgelopen drie jaar en negen maanden.  Des te meer nu de partijen die een zetel hebben gekregen, hebben allemaal ongeveer dezelfde mening over het landspakket en afspraken die zijn gemaakt met Nederland.  En dat is de richtlijn voor het economische herstel van Aruba.”

De gele partij behaalde overigens minder stemmen dan bij de vorige verkiezingen in 2017, maar versloeg dit keer wel ruim haar grootste politieke rivaal AVP. Die verloor 5431 stemmen en gaat haast zeker in de oppositie met 7 zetels.

Want zo zegt Wever-Croes: “Met de AVP gaan we zeker geen coalitie vormen want die staat voor corruptie en wij voor integriteit. Dat gaat nu niet, echt niet met Benny Sevinger (van corruptieverdachte politicus) op de lijst te houden. Wat ze daarmee Aruba niet hebben aangedaan.”  MEP houdt wel de opties open met MAS, ook al kreeg Wever-Croes het aan de stok met de nieuwe partijleider van MAS, Marisol Lopez-Tromp die toen nog in POR zat dat samen met MEP en RED de vorige regeringscoalitie vormde.

Voorlopige verkiezingsresultaten die tegen 2 uur ‘s nachts bekend werden.

Drie nieuwe partijen in parlement
Lopez-Tromp die voor het eerst haar eigen partij heeft, na mislukte avonturen bij MEP, AVP en POR, heeft het bij deze verkiezingen goed gedaan: 2 zetels en vierde partij qua stemmen. Raiz die in 2017  net buiten de boot viel voor een zetel, wist er nu twee binnen te slepen en is met 5430 stemmen de derde na grootste partij van Aruba.

Een andere verrassing onder de nieuwe partijen is Accion 21 die ook een zetel wist binnen te halen. Leider Miguel Mansur zegt met Raiz en Mas zo snel mogelijk om tafel te willen, nog voor de gesprekken beginnen over het vormen van een nieuwe regering.

“Want wat we zien, is dat het volk eigenlijk niet wil dat de grote partijen een meerderheid vormen. Maar dat met de nieuwe, zogeheten kleine partijen een koersverandering moeten komen, ongeacht welke regering wordt gevormd. Dus de sleutel is in handen van Accion 21, Raiz en MAS om te zorgen dat de regering werkelijk de veranderingen door gaat voeren.”

Verliezers
“Het werk begint vandaag om weer de grootste partij van Aruba te worden”, reageert AVP-leider Mike Eman op de voor zijn partij teleurstellende verkiezingsresultaten. Verder zegt hij dat de partij wel zijn verantwoordelijkheid neemt voor de mensen die op hen stemden. “Dit zijn burgers die door de vorige regering zijn vergeten, verlaten, onderdrukt en gediscrimineerd. Met MEP in de regering zal dat blijven en de mensen blijven lijden door deze polarisatie.”

Andere verliezers zijn RED die haar enige zetel verloor en dus niet meer terugkeert in het parlement, en POR. Deze laatste werd door de kiezers flink afgestraft met leider Alan Howell die verdacht is van verduistering van publieke gelden. De nieuwe jongerenpartij HTC kreeg met 249 het laagste aantal stemmen.

De gebieden waar MEP dan wel AVP wonnen

Volgens de laatste cijfers hebben 57.7465 mensen gestemd, met een iets lagere opkomstpercentage van 82,16% dan in 2017 (84%). De gebieden Noord, Paradera, Santa Cruz en Savaneta stemden voornamelijk MEP (geel); Oranjestad en San Nicolas vooral voor AVP (groen).