Foto: Het Arubaanse stembiljet 2021/Petra Trinidad

ORANJESTAD – Verrassend zijn bij de Arubaanse verkiezingen 2021 de grote opkomst van de kleine partijen. Eensgezind zeggen ze allemaal onder het volk te horen dat de grote partijen MEP en AVP met hun ‘traditionele’ politiek en campagnevoeren dit keer aan het kortste eind trekken. Maar de vraag blijft of het Arubaanse volk klaar is voor een zulke drastische wijziging van het politieke landschap.

Volgens nieuwkomer Accion 21 volgt Aruba hiermee de ontwikkelingen in de rest van het Koninkrijk en de wereld, namelijk dat er een ‘ontevredenheid is over de traditionele politiek’, aldus leider Miguel Mansur. En ook MAS-leider Marisol Lopez-Tromp zegt dat mensen al langere tijd een verandering willen in de ‘cultuur van regeren:

Tekst gaat verder onder de video:

Door Petra Trinidad

Raiz die bij de vorige verkiezingen in 2017 net geen zetel wist te halen, verwacht dat de tijd nu wel rijp is voor een ‘frisse wind’. “Mensen willen nu een echte alternatief”, zegt leider Ursell Arends. “We denken zelfs 2 zetels of meer te halen.”

De nieuwe partij Pueblo Prome zegt ook te merken in ‘elke uithoek van Aruba dat mensen voor verandering gaan stemmen’, aldus leider Michael Williams. “Mensen willen die campagnes ook niet meer met veel lawaai, vlaggen, stickers. Ze zijn bang voor represailles van de huidige regering, ook dat willen ze niet meer.”

HTC Aruba is eveneens een nieuwe partij. De kandidaten zijn relatief heel jong. Leider Gilbert Webb zegt bij het uitbrengen van zijn stem: “Denk even na over wat er is gebeurd sinds 1986 (Aruba kreeg toen een autonome status) en wat we allemaal hebben meegemaakt. En dan realiseer je dat het nu de tijd is om een verandering door te voeren. “ Op de vraag of ze wel voldoende ervaring hebben om te regeren, antwoordt hij: “Wel, kijk wat (politieke) ervaring tot nu toe heeft gebracht. Wij doen veel aan educatie en dat moet het volk ook doen om meer te weten hoe politiek wel moet en de corruptie te stoppen.”

PPA die met nieuwe leider Lisette Malmberg een grote transformatie heeft ondergaan, zegt dat ook terug gehoord te hebben van de mensen en ziet een samenwerking met grote partijen nu niet zitten. “Op dit moment zien we geen structurele veranderingen in de grote partijen. Voor het eerst in de historie van Koninkrijk Nederland hebben we iemand in de gevangenis die op een lijst staat. Dit kan niet. We geloven dat de stemming een verrassing brengt.”

RED die de afgelopen vier jaar als kleine partij meegeregeerd heeft met MEP en POR, hoopt ook dat mensen voor verandering gaan. “Ik vind het niets dat er grote verkiezingscampagnes zijn gevoerd in deze crisistijd. Duizenden guldens verspild aan parades, vlaggen, T-shirts, stickers, feesten. Wij doen dat al sinds 2017 niet mee aan deze traditionele politiek. Deze verkiezing heeft één kardinaal punt: dat Aruba weer op eigen benen kan staan en nooit meer, door geen enkele pandemie, weer op de knieën moet.”

De nieuwe leider van UPP, Seraida Pemberton-Leonard vertelt dat ook zij van veel mensen hebben gehoord dat ze de twee grote partijen (MEP en AVP) ‘zat zijn’. “We zitten in een verkiezingscampagne met corruptie, zedendelinquenten, verslaving (verkiezingkandidaten, red.) en het zou heel jammer zijn als het volk weer voor hetzelfde systeem en regering kiest. Als het volk verandering wil, moeten ze dit stoppen. Want het is niet zo wie het hardst schreeuwt, met de beste oplossingen komt.”

POR die in het vorige kabinet zat met 2 zetels, wil deze proberen vast te houden. “En als god het wil, nog meer”, zegt leider Alan Howell. “Overal waar we komen, krijgen we steun en zeggen mensen: we zijn klaar met geel (MEP) en groen (AVP). Ik hoop dat de kleine partijen dus de kans krijgen en de groten op de bank moeten zitten. Voor een frisse wind en de kans te krijgen om zaken te veranderen.”

Curpa zegt eveneens tijdens hun campagne te hebben gehoord dat de mensen ‘noch geel noch groen willen zien’. “Ze willen een verandering”, zegt partijleider Eric Ras. “Het belangrijkste is dat het volk kiest. Wij presenteren een programma maar het volk moet stemmen of ze ook verandering wil.” Samenwerken met andere partijen sluit hij niet uit maar dat ligt opnieuw aan het volk, zegt Ras, en de programma’s van de andere partijen.

De grootste opkomst van aanhangers bij het stemmen, bleek echter opnieuw te zijn bij de grote partijen MEP en AVP. Leider van deze laatstgenoemde partij, Mike Eman, zegt te geloven in een ‘grote verkiezingswinst’. In 2017 kreeg de partij de meeste stemmen maar niet de absolute meerderheid in het parlement. En daarom wilde ze toen niet een regering vormen. Het eerste wat Eman wil doen als AVP nu wint, is onderhandelen met Nederland over het landspakket waarmee ze het niet helemaal mee eens zijn.

MEP-leider en demissionair premier Evelyn Wever-Croes zegt dat mensen de partij vooral bedanken omdat Aruba zo goed uit de pandemie is gekomen. “Het grootste verschil met vier jaar geleden is de acceptatie van thuisbezoeken. Toen moesten we tijdens de campagne vragen of we op bezoek mochten bij de mensen. Nu worden wij gevraagd door de mensen.”

De verkiezingsresultaten rond half elf ‘s avonds.

Opkomst en eerste resultaten
De opkomst lijkt opnieuw hoog (zo’n 82%) te zijn geweest, aldus de gegevens van Censo die de verkiezingen faciliteert. Bij de verkiezingen in 2017 was de opkomst 84%. Iets na half elf ’s avonds zijn 26 stembureaus geteld, met nog 46 te gaan inclusief de mobiele stembussen. MEP leidt, met AVP als tweede, gevolgd door Raiz, MAS en Accion 21.