Foto: Oscar van Dam

WILLEMSTAD – “U wacht een zware taak. Want u begint aan de grote opgave om het Land te besturen onder uitzonderlijk lastige omstandigheden. Gelukkig lijkt de coronacrisis op Curaçao enigszins onder controle, maar dat betekent nog niet dat we ons leven op oude voet kunnen voortzetten. En laten we eerlijk zijn. Velen hadden het vóór de crisis al niet makkelijk.”

Dat was de boodschap die de Curaçaose gouverneur Lucille George-Wout had voor het nieuwe kabinet onder leiding van Gilmar ‘Pik’ Pisas die afgelopen maandag werd beëdigd. “De stilstand van de economie in het afgelopen jaar heeft vervolgens de sociale en economische achterstand van velen nog verder vergroot. Het zal een zeer grote inspanning vragen om onze economie weer op de rails te krijgen en om onze mensen weer perspectief te bieden. Dat hebben we allemaal nodig.”

Acute actie
Het was geen standaard speech die de gouverneur had voor de nieuwe ministerploeg. In haar toespraak kwam duidelijk naar voren dat het eiland heel veel uitdagingen kent. “De sociale noden zijn groot en vragen om acute actie in alle sectoren van de maatschappij; van zorg tot onderwijs; van economie tot infrastructuur; van sociale ontwikkeling tot financiën; en van justitie tot bestuur. Onze samenleving heeft nieuwe impulsen en arrangementen nodig om tot ontwikkeling te komen.”

Daarnaast riep George-Wout het nieuwe kabinet op om ‘te werken voor alle Curaçaoënaars’. Niet alleen voor de stemmers op de coalitiepartijen MFK en PNP. Pisas zelf kon een glimlach niet onderdrukken toen hij na de beëdiging toeliep naar de aanwezige aanhangers en pers op het historische Fortplein. Maar in zijn eerste verklaring aan de pers werd direct duidelijk dat hij bewust is van de penibele situatie van het eiland en dat ook hij hard wil werken aan herstel.

Lege staatskas
Eerste probleem is de lege staatskas. Pisas wil met Nederland overleggen over een nieuwe liquiditeitssteun, zoals er in corona-tijd al meer zijn geweest. “Maar als die niet komt, moeten we intern naar een oplossing zoeken.” Grote rol is weggelegd voor minister van Financiën Javier Silvania die onder meer direct aan de slag moet om te zorgen dat de salarissen voor overheidspersoneel kunnen worden betaald.

MFK en PNP hebben sinds de verkiezingen van 19 maart probleemloos samengewerkt. Ze hebben elkaar gevonden in een regering ‘waar de bevolking aan de beurt is’. Ook kennen ze een ruime steun in het parlement van dertien zetels. Maar nu de regering-Pisas daadwerkelijk het land gaat besturen moeten er keuzes worden gemaakt en beslissingen genomen.

Onderschatting
Dat zal niet makkelijk zijn. Maar Pisas, trots op het feit dat hij het, net als in 2017 als leider van een interim-regering, heeft geschopt tot minister-president, zal nu moeten laten zien waarom de bevolking hem hun vertrouwen heeft gegeven. Hij benadrukt dat hij zijn hele leven heeft moeten vechten tegen onderschatting. “Maar elke keer weer liet ik zien dat ik tot veel meer in staat ben dan mensen denken”, zo stelde hij in diverse interviews. Het lijkt er op dat hij nu opnieuw aan een grote uitdaging moet beginnen. En als hij nog niet helemaal bewust was van de zwaarte van die verantwoordelijkheid, herinnerde gouverneur George-Wout hem tijdens de beëdiging daar aan: “Het is aan u, als Raad van Ministers, om het voortouw te nemen; en om de weg te wijzen uit de crisis. De burgers van Curaçao rekenen op u!”