Foto: Marit Severijnse

KRALENDIJK – Sociale patrouille, zo noemt de Koninklijke Landmacht de wandelingen van de Nederlandse militairen in de wijken van Bonaire. Defensie oefent elke paar maanden op het eiland en de sociale patrouilles moeten de bewoners ‘geruststellen.’

“We doen dit natuurlijk al langer, maar door corona was de laatste keer in augustus”, vertelt woordvoerder van Defensie, Stefan de Haan. Informatie verzamelen uit de gesprekken op straat is niet per se het doel: “dat is meer een bijkomend voordeel. Het doel is vooral het eiland en de mensen leren kennen en door hen gezien worden.’’

Tekst gaat verder onder de video:

Door Marit Severijnse

“We doen dit natuurlijk al langer, maar door corona was de laatste keer in augustus,’’ vertelt de Haan. Informatie verzamelen uit de gesprekken op straat is niet per se het belangrijkste doel van de sociale patrouilles. “Dat is meer een bijkomend voordeel. Het doel is vooral het eiland en de mensen leren kennen en door hen gezien worden.’’

Kenneth Martijn is positief over de sociale patrouilles. “Altijd als ik ze zie, praat ik met ze. Over hoe het eiland is, of over hun werk.’’ Gregory Provence sluit zich hierbij aan: “Ze zijn heel sociaal.’’ Lionel Anthony vindt ook dat ze dit moeten blijven doen. “Zo krijgen meer mensen de kans om met ze te praten. Wij willen ze ook leren kennen en zij moeten ook voelen dat ze welkom zijn.’’

Groepscommandant sergeant Tolga merkt dat mensen door de sociale patrouilles makkelijk op ze afstappen. “Ook als wij hier ons ontspanningsblok hebben en gewoon even rustig naar het strand gaan. Mensen pikken ons ertussenuit en zijn heel geïnteresseerd.’’

Gevoel van veiligheid
Martijn vindt het goed dat defensie elke paar maanden naar het eiland komt. “Voor mij is het normaal, dat maak ik al 25 jaar mee. En dan weet je dat ze er zijn als het nodig is.’’ Anthony is het hiermee eens. “Zo kunnen ze ervaring opdoen en ik vind het ook veiliger. Als je hoort wat er gebeurt in andere landen, kijk naar Venezuela en Colombia. Van mij mogen ze wel vaker komen in een jaar.’’ Ook voor Provence voelt het veilig. “Wanneer ze hier zijn, voelt Bonaire rustiger.’’

Oorlogsscenario’s
Het trainen van oorlogsscenario’s op Bonaire is volgens sergeant Tolga nog steeds heel relevant. “Wij moeten 24/7 beschikbaar zijn over de hele wereld. De oorlogssituaties die tegenwoordig gaande zijn, zijn nou eenmaal in warme landen en dit is een hele mooie kans voor ons om daar zo goed mogelijk op voorbereid te zijn.’’

Daarbij is het verdedigen van het eigen grondgebied de belangrijkste taak van de krijgsmacht. “Daarom is het van belang dat je het grondgebied goed kent en dat je op de verschillende eilanden regelmatig bent,’’ aldus de Haan.