Foto: Pixabay

KRALENDIJK – Op Bonaire kunnen alle doelgroepen zich binnenkort tegelijk laten vaccineren. Daar heeft het ministerie akkoord voor gegeven. “We hadden het in fases willen doen – met eerst de ouderen en kwetsbaren – maar nu gaan we in een keer iedereen die komt vaccineren”, aldus gezaghebber Edison Rijna.

Bonaire telt donderdag 446 actieve coronabesmettingen. Vier van de zeven IC-bedden zijn nog leeg ‘maar dat kan morgen weer anders zijn’, zegt Rijna.

Op Aruba en Curaçao loopt de druk op de zorg al flink op, terwijl voor Bonaire deze buureilanden de eerste uitwijk opties zijn. Daarom wordt er gekeken naar mogelijkheid om uit te wijken naar ziekenhuizen in Colombia, mocht dat nodig zijn.

Vaccins
Een groot aantal vaccins is al geleverd. Ook wordt de prikcapaciteit uitgebreid. “Fundashon Mariadal (ziekenhuis red.) gaat meehelpen met vaccineren. Daarnaast gaan we ook op zaterdag vaccineren.” Het is de bedoeling dat iedereen die gevaccineerd wilt worden eind juni de tweede prik heeft gehad.

Sinds vorige week geldt op Bonaire risiconiveau zes, het hoogste risiconiveau. Daarbij werden extra maatregelen zoals een avondklok en drooglegging van kracht.

Wat is de situatie nu? Worden de maatregelen aangescherpt?

“We zijn nu ruim 2 weken na de opschaling van niveau 3 naar niveau 5. Het kan best zijn dat die maatregelen nu aan het werken zijn. Over de huidige maatregelen kunnen we pas over een week iets zeggen. Ik hoop dus vooral dat mensen zich aan de maatregelen houden,” aldus Rijna.

Hoe kijkt u terug op deze week? Hielden mensen zich aan de maatregelen?

“Er worden nog steeds te veel proces-verbalen gegeven, zowel overdag als gedurende de avondklok. De politie is deze week zelfs blokkades op de weg tegengekomen die in de fik waren gestoken. Dat je je op straat bevindt in de avondklok uren en ook nog aan vandalisme doet, is echt zwaar af te keuren. We zitten nu in een periode met de zwaarste maatregelen en we moeten ook leren hoe we daarmee om moeten gaan. Een van de dingen die we merken, is dat we meer informatie moeten geven over de lockdown in het algemeen, bijvoorbeeld dat niet drinken in openbare ruimtes ook betekent niet drinken op het strand.”

Meer communicatie dus. Hoever moet het komen om tot hogere maatregelen over te gaan?

“Als de druk op de zorg te groot wordt, er meer besmettingen komen, meer mensen in het ziekenhuis belanden, meer mensen overlijden, als je dat allemaal constant ziet stijgen, dan moeten we maatregelen gaan nemen. We hebben nu twee keer een flinke stijging terug kunnen brengen naar normale niveaus, dus dat hopen we nu ook te kunnen doen. Als het nodig is kunnen we dit niveau nog verzwaren, of zelfs een niveau 7 gaan uitvinden, maar ik hoop dat het niet zover hoeft te komen.’’

Op Curaçao mag je twee keer per week uit huis voor hoognodige boodschappen als jouw kentekennummer die dag aan de beurt is ‘plachi di dia’. Gezaghebber Rijna over of dat ook op Bonaire aan de orde kan zijn:

Plachi di dia voor Bonaire

Download audio here
.

U noemde het eerder al even; de druk op de zorg. Er liggen nu 4 coronapatiënten van ons in het ziekenhuis op Curaçao, waar de druk momenteel aardig toeneemt. Wat betekent dit voor Bonaire en de mogelijkheid om voor hulp uit te wijken naar Curaçao?

“Dat blijft een uitdaging. Hier is gelukkig het aantal mensen wat zorg nodig heeft aan het afnemen, woensdag 2 mensen ontslagen uit het ziekenhuis en niemand erbij, maar dat kan morgen weer anders zijn. Momenteel zijn vier van de zeven IC-bedden bij ons nog beschikbaar. Er zijn nu vanuit Den Haag gesprekken gaande over de mogelijkheden om naar Colombia uit te wijken als Curaçao en Aruba ons niet meer kunnen helpen. Ik hoop daar snel meer over te horen.”

Rijna over een mogelijk strandverbod tijdens Pasen:

Strandverbod tijdens Pasen

Download audio here
.

Momenteel geldt vanuit Nederland een negatief reisadvies voor Bonaire. Ook voor de meivakantie. Wat betekent dit voor Bonaire en eventuele tegemoetkomingen voor (toeristische) bedrijven?

“Voor alsnog blijft de regeling die we nu kennen gelden. We hopen dat we, mede door het versnelde vaccinatieprogramma, vanaf 1 juni weer normaal open kunnen gaan. Ik begrijp dat de Amerikaanse vluchten vanaf mei al gepland staan om te vliegen. Ook cruisemaatschappijen beginnen zich weer aan te melden. Curaçao en Aruba gaan ze al ontvangen, maar wij hebben nog geen besluit genomen. Maar tot die tijd blijft het wat het is.”

De gezaghebber over wat hij hoopt voor de komende tijd

Download audio here
.