Foto: Oscar van Dam

WILLEMSTAD – De opkomst is vanmorgen opvallend hoog: tussen 8 en 12 uur ‘s middags gingen meer dan 30 duizend mensen stemmen, meer dan een kwart van het aantal kiezers op het eiland. Dat was 5 duizend meer dan bij de laatste verkiezingen in 2017, ondanks de coronamaatregelen.

Tekst gaat verder onder de video:

Door Kim Hendriksen

Bij veel van de 117 stembureaus is het merkbaar druk, met soms lange wachtrijen tot gevolg. Waar normaal leiders van politieke partijen met veel aanhang hun stem uitbrengen, mogen de politici nu met niet meer dan één persoon naar het stemhokje gaan.

Dat gaat goed maar op straat zijn er andere taferelen te zien, vooral de politici en pers staan te dicht op elkaar tijdens interviews en niet altijd zitten de mondkapjes goed.

Tekst gaat verder onder de video:

Door Kim Hendriksen

Bovendien worden de meeste partijleiders naar het stembureau – in ieder geval tot aan de deur – begeleid door aanhangers. En dat betekent: veel vlaggen, politieke t-shirts en toeterende auto’s bij de stembusgang van onder meer Michelangelo ‘Low’ Martinez van de KEM, die zijn enthousiaste aanhang een totaal andere vorm van politiek bedrijven belooft.
Maar ook bij een andere nieuwe partij, Vishon. Waar leider Miles Mercera zegt dat hij hoopt de grootste van het eiland te worden.

KEM bij de stembus – foto: Oscar van Dam

Verreweg de meeste partij-aanhangers en politici dragen een mondkapje. Op Amparo dos Santos van Kòrsou di Nos Tur na. Die zegt, op weg naar de stembus, dat ziekte vaak een mentale zaak is. Als je je lichaam goed verzorgt, hoef je geen angst ‘voor welke pandemie dan ook’ te hebben, aldus Dos Santos.

Partijen houden zich niet aan regels
Ondanks de woorden van de politicus kent Curaçao de afgelopen dagen een forse stijging van het aantal coronabesmettingen. Dat maakt het belangrijk dat iedereen zich aan de maatregelen houdt. Maar niet iedereen heeft er vertrouwen in dat dat ook daadwerkelijk gebeurt.

De grootste oppositiepartij, MFK, heeft daarover in de loop van de dag een brief gestuurd aan de Electorale Raad. Volgens de partij is afgesproken dat partijen geen flyers mogen uitdelen bij de stembureaus en eigen waarnemers mogen sturen, maar dat gebeurt toch op grote schaal. De MFK laat weten het te betreuren dat andere partijen zich niet aan de afspraken houden. Niettemin zegt de partij op haar beurt dan ook mensen naar de stembureaus te sturen die in de gaten houden of alles correct verloopt.

MAN-aanhangers – foto Kim Hendriksen

En daarmee lijken de verkiezingen, ondanks het coronabeleid en de vele waarschuwingen van de overheid om het dit jaar ingetogen te houden, op veel terreinen toch weer heel veel op het gebruikelijke ‘feest van de democratie’ dat Curaçao graag uitbundig viert.