WILLEMSTAD – “Ik weet niet zo goed wat ik ervan vind dat ik straks misschien als standbeeld in Nederland sta, maar het is een hele eer.”

Dat zegt Maria Liberia-Peters naar aanleiding van de petitie, voor standbeelden als eerbetoon aan twee grootse voormalig-premiers van de Nederlandse Antillen, Maria Liberia Peters en Juancho Evertsz.

Bijzondere bijdrage aan het Koninkrijk
De petitie is gestart door Gwendell Marcelina Jr. van de Nationale Volkspartij (PNP) in samenwerking met Jaap Jonkers namens het CDA, een zusterpartij in de Tweede Kamer. “Deze petitie gaat erom erkenning en waardering te geven aan kleurrijke Nederlanders die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan ons Koninkrijk. Het is belangrijk hen te eren wie eer toekomt en daarmee bruggen van wederzijds respect te bouwen”, zegt Mercelina Jr.

‘We mogen trots zijn op onze gezamenlijke geschiedenis in het Koninkrijk’
-Oud minister-president Maria Liveria-Peters

Liberia-Peters, nog altijd wonend op Curaçao, vindt het een mooi gebaar. “Het is goed dat er op deze manier meer aandacht komt voor Curaçaoënaars die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van het Koninkrijk. In Nederland, maar ook hier op Curaçao zou veel meer bewustwording moeten komen voor de gezamenlijke geschiedenis, want daar mogen we best trots op zijn.”

De petitie loopt nog tot 4 maart 2021.

De twee voormalig-premiers zijn beiden belangrijk geweest in de historie van het Koninkrijk. “We hebben voor deze twee personen gekozen vanwege de prominente rol dat zij gespeeld hebben. Maria Liberia-Peters, voormalig Nederlands Antilliaans politicus was de eerste langstzittende vrouwelijke premier in het Koninkrijk der Nederlanden. Zij heeft een aantal heel moeilijke gebeurtenissen moeten begeleiden, zoals het vertrek van de Shell uit Curaçao. En Juancho Evertsz, in 2008 overleden op 85-jarige leeftijd, heeft veel gedaan om de samenwerking binnen het Koninkrijk te versterken”, aldus Mercelina jr.

Maria Liberia Peters (rechts)

‘Nauwelijks standbeelden van Antilliaanse Nederlanders’
Volgens Mercelina zijn er nauwelijks standbeelden te vinden van Antilliaanse, Surinaamse en Indonesische Nederlanders in Nederland. Volgens hem kleuren standbeelden het straatbeeld en geven ze reden om met elkaar in gesprek te gaan over de gezamenlijke geschiedenis.

“De tijd is aangebroken om reële aandacht te besteden in deze tijd van crisis om ons verleden te raadplegen, het heden te analyseren, en aan een betere toekomst te denken met onze bondsgenoten binnen een gezamenlijk Koninkrijk”, aldus Mercelina.

Online kan de petitie nog steeds ondertekend worden. Op donderdag 4 maart willen de initiatiefnemers deze petitie aanbieden aan leden van de Tweede Kamer en de minister van Binnenlandse Zaken in Nederland.

Enith Brigitha.

Standbeeld voor zwemlegende Enith Brigitha

Er moeten veel meer standbeelden komen van mensen van kleur. Dat zegt de kunstenaar Patrick Mezas, die een atelier in Almere heeft. Hij mag het standbeeld maken van oud-zwemkampioen Enith Brigitha (65) die op Curaçao geboren is en al jaren in Nederland woont. Lees meer en bekijk de video hier.