Foto: De ingang van de olieterminal Bopec

KRALENDIJK- “Ik maak me grote zorgen over de stilte die heerst rondom de overname van Bopec”, zegt raadslid Daisy Coffie over de huidige situatie van olieopslagbedrijf Bopec.

Het is inmiddels zes maanden geleden dat de medewerkers van Bopec een petitie aan de gezaghebber (burgemeester red.) overhandigd hebben. Ze willen dat Bonaire samen met Nederland aan een oplossing zouden werken. Bij sluiting van Bopec dreigt voor de 83 werknemers ontslag.

“In een vergadering van de eilandsraad gaf de gezaghebber aan bereid te zijn om eventueel met een optie te komen”, zegt Coffie. Tot nu toe is er geen optie overlegd en het feit dat het om een privébedrijf gaat maakt de situatie zeer moeilijk. “Mijn intuïtie vertelt mij dat zowel Bonaire als Nederland zitten te wachten op de stappen die de eigenaar, de Venezolaanse oliegigant PdVSA, zal nemen.”

Bedrijfsovername als oplossing
Er zijn geruchten over onderhandelingen met een derde partij voor overname van Bopec, maar er is geen concreet nieuws. Coffie beaamt dat dit ook door de gezaghebber is gezegd. “Het is zorgelijk dat we geen informatie hebben over deze derde partij, zelfs de stuurgroep is stil”, zegt zij.

Bonaire kent geen werklozenuitkering, de medewerkers zullen bij ontslag in de bijstand terecht komen
Raadslid Daisy Coffie

Verder maakt ze zich zorgen dat Bonaire geen uitkering voor werklozen kent. “Dit betekent dat vanaf januari deze groep werknemers onderstand (bijstandsuitkering) moeten aanvragen”, legt ze uit. “Behalve economisch, zal dit ook de nodige sociale problemen voor deze gezinnen met zich mee brengen”.

Medewerkers praten liever niet
Er is hoop op een oplossing maar tegelijkertijd angst omdat er geen baangarantie is. Dit maakt het moeilijk voor de medewerkers om openlijk hun ontevredenheid uit te spreken. “De mensen hier houden er niet van als er over de situatie buiten de deur wordt gesproken. Ik ben bang dat het verkeerd word ontvangen. En van Bopec krijg ik nog steeds mijn maandsalaris”, was de reactie van een medewerker, die liever anoniem blijft.

De medewerkers zien een eventuele overname als de oplossing om hun baan en inkomen niet kwijt te raken.

“We horen op straat dat Nederland Bopec gaat overnemen, maar we weten niet of alle medewerkers overgenomen zullen worden. Ik durf niet openlijk te praten, het kan mij mijn baan kosten”, zegt een andere bezorgde medewerker.

De vakbonden in het ongewisse
Hoewel de vakbonden Fedebon en BPWU samen de strijd zijn aangegaan voor de belangen van de medewerkers, is er nog steeds geen zekerheid bereikt. Ze hebben in de wandelgangen gehoord dat er een overname wordt overwogen maar de directie van Bopec heeft nog niets meegedeeld.

Volgens Gerald Bernabela van Fedebon hebben in de afgelopen maanden verschillende medewerkers ontslag genomen of zijn met vervroegd pensioen gegaan. “Er is geen transparantie en bij enkele medewerkers is het geduld op. Ik kan het ze niet kwalijk nemen.”

Gabriel ‘Junny’ Pourier van BPWU benadrukt dat de situatie bijna onhoudbaar is voor de medewerkers die nog bij Bopec werken. Op dit moment zijn er 83 mensen in dienst van Bopec.

Afwachten
BPWU is ook op de hoogte van geruchten maar er wordt niks bevestigd. “Ik heb gehoord dat een derde partij interesse heeft in overname van Bopec en dat er inmiddels ook geld gestort is voor het betalen van salarissen vanaf januari. Maar dit is nog niet bevestigd door de directie”, zegt Pourier.

Hij zegt dat de directie van PdVSA liever niet in het openbaar treedt met informatie. “Vooralsnog blijft het afwachten en hopen op een snelle overname.”