Foto: Aqualectra

WILLEMSTAD – De bedrijfssector heeft enkele miljoenen verloren tijdens de dagen dat er op Curaçao een stroomstoring was.

Dit is de voorlopige constatering van de Kamer van Koophandel. Ondertussen verklaart Aqualectra dat de situatie nog steeds precair is en dat het beveiligingssysteem de problemen veroorzaakt. Dit was de aanleiding voor de twee grote stroomstoringen, waarvan die van vrijdag meer dan 26 uur heeft geduurd. Alles bij elkaar heeft Curaçao in één week meer dan 40 uur geen stroom gehad, op maandag, donderdag en vrijdag.

De eerste blackout was volgens Aqualectra te wijten aan Covid-19. Er zijn diverse werknemers ziek of in quarantaine, wat het onderhoud bemoeilijkt.

Neysa Isenia, financieel directeur van Aqualectra legt uit: “Aqualectra produceert stroom van 66 kilovolt. Wanneer die een woning binnenkomt, is het 12 kilovolt. Op het net wordt de stroom getransformeerd van 66 kilovolt naar 30 kilovolt – er zijn grote klanten die meer dan 30 kilovolt inkopen – en vervolgens wordt het voltage verder verlaagd naar 12 kilovolt. Terwijl de stroom geproduceerd werd, ging deze het net op, met voltages van veel meer dan 66. De machine krijgt dan de boodschap dat het harder moet gaan draaien. Op zijn beurt treedt het beveiligingssysteem in werking en sluit het de machines af, om te voorkomen dat ze te hard draaien en stuk gaan.”

Volgens Neysa is dit de rode draad van het probleem. Aqualectra weet niet waarom het voltage zich zo gedraagt en de blackout veroorzaakt wordt. Om dit te kunnen bepalen zijn zowel Aqualectra als de overheid een onafhankelijk onderzoek begonnen.

Minister Steven Martina, belast met Aqualectra, zei maandag op een persconferentie dat hij Aqualectra heeft opgedragen om structureel te compenseren voor schade. Ook vindt hij dat er beter geïnformeerd moet worden naar het publiek.

‘Dubbele petten’
De ondernemers die deze dagen zijn benadeeld vanwege de blackout, kunnen alleen niet veel verwachten. De compensatie is vooral voor apparaten die kapot zijn gegaan. Volgens Billy Jonckheer, voorzitter van de Kamer van Koophandel waren de drie dagen van de blackout ‘zeer dramatisch’.

“Met een monopolie zoals Aqualectra zijn we het niet mee eens. Wij geloven in een open markt. Maar het is ook  moeilijk om concurrenten te vinden op zo’n kleine markt die de omvangrijke investeringen zullen doen, om de gemeenschap te voorzien van elektriciteit. Wat er moet gebeuren is dat er zoveel mogelijk alternatieve energie komt, onder andere zonnepanelen en windenergie.”

Ex-voorzitter van Aqualectra Ruben Suriel die ook lid is van Fundashon Akshon Sivil (stichting civiele actie) die een enquête heeft gehouden over Aqualectra, heeft geen vertrouwen in een onafhankelijk onderzoek van Aqualectra. “ Er is niets veranderd. Het was heel moeilijk om bepaalde zaken structureel te veranderen in het bestuur en raad van toezicht. Mensen hadden allemaal dubbele petten op. Minister Martina zelf had zoveel banden, dan van een onafhankelijk onderzoek geen sprake kan zijn.”