Foto: OLS

DEN HAAG – Saba krijgt 1,5 miljoen dollar van het kabinet om de klappen van de coronacrisis op te vangen. Het eiland liep veel inkomsten mis omdat het negen maanden lang afgesloten was voor toeristen.

Staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) heeft dat bedrag bekendgemaakt tijdens zijn bezoek aan het eiland. Hij sprak woensdag en donderdag daar met de lokale politici en ondernemers.

Het lokale bestuur besloot de grenzen maandenlang dicht te houden voor de veiligheid van de inwoners. De eilandeconomie tot stilstand gekomen, omdat het grotendeels afhankelijk is toerisme en medische studenten.

Knops: ‘We zullen onze uiterste best doen om de Sabanen te steunen’

Download audio

“We zullen als Nederlandse regering er alles aan doen om jullie te ondersteunen zodat de juiste dingen zo snel mogelijk gedaan kunnen worden”, belooft Knops aan de inwoners. “Dat betekent een compensatie voor bedrijven en weggevallen inkomens. We zullen daarmee doorgaan, op een gelijkwaardige manier zoals voor het Europese deel van Nederland.”

Voor Saba is het belangrijk dat het financiële team verder wordt versterkt en dat inwoners geholpen worden met bijvoorbeeld een notaris. Hoe die 1,5 miljoen dollar verder op het eiland verdeeld wordt, moet nog blijken. Het lokale bestuur wil de precieze bedragen (nog) niet bekendmaken.

De staatssecretaris sprak met de gezaghebber, raadsleden en de Saba Business Assosiation. “In deze meetings hebben we allerlei issues besproken over deze crisis. Ik ben trots op het werk wat ze doen. Ik ben onder de indruk met de veerkracht van de Sabanen en hoe het eiland met deze pandemie omgaat.”

SP-Kamerlid Ronald van Raak: ‘Blij mee, maar we moeten Sabanen wat meer gunnen’

Download audio

Bezoek tijdens corona-pandemie
Het eiland heeft momenteel geen officiële besmettingen. De grenzen zijn vanaf 1 november opengegaan voor het buitenland, op de voorwaarde dat mensen eerst twee weken in quarantaine gaan op het eiland.

Voor de staatssecretaris (en zijn twee medewerkers die uit Nederland zijn meegevlogen) is een uitzondering gemaakt op de voorwaarde dat ze altijd een mondkapje dragen, op hun hotelkamer eten en zelf hun auto besturen. “Hij heeft op het eiland bij aankomst ook een coronatest gedaan”, aldus gezaghebber Jonathan Johnson.

Gezaghebber Johnson: ‘Alle strenge veiligheidsmaatregelen zijn nagevolgd’

Download audio

Volgens een woordvoerder zijn Knops en zijn medewerkers ‘niet in aanraking geweest met de lokale bevolking’. De Sabanen hopen dat een besmetting op hun eiland daarmee uitgesloten is. Op buureiland Sint-Eustatius ging dat in september mis. Een persoon uit het buitenland heeft – ondanks een coronatest bij aankomst – iemand anders op het eiland besmet.

Knops: ‘Op Saba zijn voelt als thuiskomen’
De laatste keer dat Knops het eiland bezocht was vorig jaar juni. Knops heeft in de afgelopen jaren zo’n twee keer per jaar de Caribische gemeenten bezocht om met de lokale politiek en inwoners te praten.

Staatssecretaris Knops: ‘Hopen op vaccin om economie op te starten’

Download audio

“Hier op Saba zijn, geeft me altijd het gevoel van thuiskomen. Het is een eiland waar mensen elkaar helpen. We zullen ook samen uit de problemen komen die er nu zijn”, zei Knops in een radiotoespraak aan de inwoners. “Weet dat iedereen in Den Haag veel aandacht heeft voor jullie welzijn en de toekomst van het eiland.”