Foto: Mark Rutte

DEN HAAG – Een groep Caribische jongeren willen via een petitie een plek aan tafel bij premier Mark Rutte opeisen. “Wij kennen de eilanden, willen helpen, maar de politiek toont geen interesse”, stellen zij.

Hoe kan Nederland sterker uit de coronacrisis komen? In mei riep premier Rutte jongeren op om met ideeën te komen. “Dat voelde echt als een slap-in-the-face”, vertelt Anthony Janga, een van de initiatiefnemers van de petitie. “Al twee jaar proberen we aandacht te krijgen van de lokale politici en de ministeries. We krijgen geen gehoor.”

“We hebben op de eilanden grote problemen op het gebied van infrastructuur, armoedebestrijding en gezondheidszorg. Dit zijn juist de thema’s waarmee wij als studenten ons bezighouden in Nederland.”

Ze besloten een half jaar geleden om de Caribische denktank ‘BIT-lab’ op te richten. Zo’n zestig studenten werken in verschillende teams aan plannen. “We focussen bijvoorbeeld op technologie, duurzaamheid en maatschappelijke problemen”, vertelt student Tirzah Richards.

‘Politici en ministeries wijzen naar elkaar’
Volgens de jongeren worden de eilanden ‘vaak vergeten’ door de ministers als het kabinet nieuwe plannen presenteert. “Terwijl Den Haag ook het beleid daar in de Caribische gemeenten bepaalt. Bijvoorbeeld over armoede.”

“We hebben de ministeries gemaild, maar die schuiven de verantwoordelijkheid weer door naar Bonaire. Zo neemt niemand verantwoordelijkheid en dat is heel frustrerend”, vertelt Janga. “We hebben op Bonaire meerdere keren de lokale politici benaderd. Kom maar, zeggen ze. Maar daarna hoor je nooit meer iets.”

‘Kabinet doet niet genoeg’
Het Nederlandse kabinet heeft in de afgelopen jaren gezorgd dat Caribische jongeren sneller traineeships kunnen krijgen bij ministeries en overheidsinstellingen. Vorig jaar heeft staatssecretaris Knops (Koninkrijksrelaties) met een groep jonge professionals gesproken tijdens zijn bezoek aan Bonaire.

“Het kabinet doet niet genoeg”, vindt Janga. “Deze groep jongeren hebben een baan en een huis en een mooi salaris. Je hoeft niet met hen aan tafel, want zij zijn al klaar. Wij willen ook perspectief. Wij hebben nog geen baan, huis, auto.”

“De politiek moet in gesprek met de Caribische jongeren die nu een bedrijf willen starten en daarmee worstelen. We hebben het hier over jongeren die graag iets willen doen voor Bonaire, maar de kans niet krijgen.”

Terug naar Bonaire
“Ik wil terug naar Bonaire”, aldus Tirzah Richards die orthopedagogiek studeert. “Veel jongeren kiezen om uiteindelijk niet terug naar de eilanden te keren, omdat de oudere generaties niet naar de nieuwe ideeën luistert. Wij eisen nu een plek aan tafel met deze petitie.”

Steun vanuit de Tweede Kamer
De jongeren krijgen steun vanuit de Tweede Kamer. GroenLinks-Kamerlid Nevin Özütok heeft Kamervragen gesteld. Zij vindt de groep Caribische jongeren ‘gesprekspartner’ moet worden van het kabinet.

“Als zij hun handen uit de mouwen willen steken, dan vind ik dat we zeker als politiek daar rekening moeten houden en ze een plek moeten geven”, aldus Özütok. “Dit gaat om hun toekomst. En dat is niet niks.”

Tweede Kamerlid Antje Diertens van D66 wil ook actie. Zij roept in een videoboodschap mensen op om de petitie te steunen. “Ik vind het heel belangrijk dat jongeren zich bemoeien met de politiek.”