Foto: uit archief Horacio Oduber Hospital

ORANJESTAD – De constructie die is bedacht om het nieuwbouw- en renovatieproject van Horacio Oduber Hospital (HOH) te kunnen doen, maakt het ‘te ingewikkeld’ om Aruba’s enige hospitaal goed te laten draaien. “Het komt de zorg ook niet ten goede.”

Dat vindt Freek Korver, interim voorzitter van het ziekenhuisbestuur die deze maand vertrekt. Hij zegt met ‘grote verbazing’ te kijken naar de verbouwing die nu al jaren duurt en mét vele miljoenen aan meerkosten die uiteindelijk voor rekening van de belastingbetaler komen.

Het ziekenhuis is echter geen partij in de verbouwing, met alle problemen van dien, zegt Korver. De grond is van de overheid die het aan Soga verhuurt. Deze stichting is eigenaar van het ziekenhuisgebouw geworden om zo de verbouwing te kunnen uitvoeren. Soga verhuurt het pand vervolgens aan de overheid en die verhuurt dit aan Horacio Oduber Hospital.

“Ik denk dat je wel kan invullen dat dat niet echt een hele efficiënte constructie is. En dat wij ook wel grote problemen hebben gehad met de bouw. Dat heeft ook de zorg op een aantal onderdelen tijdelijk stil doen leggen doordat er overlast was van stank en rook en water en geluid.”

‘Politiek en ziekenhuis zijn heel erg met elkaar verweven’

Maar alleen de overheid kan de bouwperikelen dus rechtstreeks bij Soga aankaarten. En daarbij ziet Korver dat de politiek zich teveel mengt in verantwoordelijkheden van het ziekenhuis. “Dat is nu heel erg met elkaar verweven.” Wat het volgens hem lastig maakt voor alle partijen.

De ziekenhuisbestuurder adviseert dan ook: “Draag het ziekenhuis over aan het hospitaal en laat het met adequate geldstromen dit zelf beheren. In eigenaarschap geeft het ons ook een makkelijkere en betere positie op de financiële markten. En het zorgt er voor dat daarmee de afstand tussen de gezondheidszorg en de politiek, het Land ook anders gaat worden. Dan krijg je een veel meer zuivere, inhoudelijke discussie met elkaar. Dan dat het alleen maar over, zeg maar het gebouw en de huurpenningen gaat.”

Dubbel crisis voor Aruba’s enige ziekenhuis

foto: HOH

Aruba’s enige ziekenhuis heeft het extra zwaar: het staat sinds 2018 miljoenen in het rood en heeft een jaar vol kostbare incidenten achter de rug. Met daarbij dit jaar de coronacrisis. Lees meer.

Maar Korver wijst niet alleen naar buiten om de rode cijfers van de afgelopen jaren te verklaren : het ziekenhuis kan zelf ook efficiënter draaien en onder betere controle. “De afgelopen jaren hadden we ook onvoldoende zicht wat er gebeurde in de organisatie.” In anderhalf jaar wil het hospitaal nu 18 miljoen florin (rond 5 tot 10% van hun omzet) bezuinigen. Maar dan nog zijn er schulden uit het verleden en de dreiging dit jaar van verdere bezuinigingen door de coronacrisis op het inkomen van het ziekenhuis.

In ieder geval zou met een eenmalige bijdrage van de Arubaanse overheid dan wel Nederland, zegt Korver, naast een strakker geregelde organisatie, het ziekenhuis weer stevig op zijn eigen benen verder kunnen. “En we de hoogwaardige zorg kunnen bieden die je van een ziekenhuis mag verwachten. Het zou gaan om een bijdrage van tussen de 10 en 25 miljoen florin. Maar we zijn dat nog aan het scherp stellen.”