Foto: Nathaly Evertsz-Ipcedencia

KRALENDIJK- “Ik ben zelf niet bang om het coronavirus op te lopen. Ik vermijd grote groepen mensen, maar ik vrees voor mijn zoon. Hij werkt bij het vliegveld”, zegt Stanislao Valentijn.

De 64-jarige Bonairiaanse vindt het wel goed dat de maatregelen zijn aangescherpt op het eiland. Lange tijd had Bonaire maar twee gevallen. Maar door de vele besmettingen, totaal nu 37 met 1 dode, voert Bonaire vanaf vandaag een ‘lichte lockdown’ in die voorlopig tien dagen duurt.

Dat betekent vooral dat de horeca dicht moet. Restaurants mogen nog wel eten bezorgen of laten afhalen tot tien uur ‘s avonds. Ook andere winkels die niet noodzakelijk zijn, moeten dicht. Zo ook sportscholen, kappers en casino’s.

Al vanaf het begin van de crisis is de horecasector echter het zwaarst getroffen. Bij de 88 Snack zijn alle stoelen en krukken weggehaald. “Zo zorg je dat men niet blijft hangen”, zegt de medewerker van de snackbar. Dit kost omzet, maar hij zegt begrip voor de maatregel te hebben. “Het is jammer, maar dit is beter dan meer coronagevallen. Anders krijgen we zwaardere maatregelen.”

Laks
De huidige situatie heeft bewoners weer wakker geschud. Zoals Anneke Jansen. Zij hield zich zoals veel andere Bonairianen aan het begin van de coronacrisis aan de ‘regels’. “Ik werd op een gegeven moment laks, maar ik ga me er nu weer aan houden”, zegt de Nederlandse vrouw die al jaren op het eiland woont.

“Je kent bijna iedereen op Bonaire. Het is nu beangstigend, het is niet meer een ver-van- mijn-bed-show.”

Scholen blijven open
In de meeste bedrijven is het sinds kort verplicht een mondkapje te dragen en 1,5 meter afstand te houden. Scholen gaan niet dicht maar dat zorgt voor flinke discussies op social media; veel ouders maken zich zorgen over een uitbraak op school. Hoewel GGD-arts Marian Luinstra -Passchier afgelopen zaterdag aangaf dat de rol van de kinderen bij verspreiding van het virus minimaal is. De verspreiding op Bonaire ligt vooral in de werksfeer en sociale contacten na het werk, aldus de arts.

De lokale autoriteiten hebben verder de controles opgevoerd en voor Bonaire geldt vanuit Nederland inmiddels het reisadvies code oranje. Dat betekent dus geen vakantiereizen meer, maar alleen naar het eiland reizen als het noodzakelijk is.

Andere eilanden
Ook op Aruba en Curaçao worden de maatregelen steeds strenger. Aruba staat wereldwijd aan kop met de meeste coronabesmettingen per inwoners (3587 tot nu toe). Afgelopen vrijdag verscherpten de autoriteiten de avondklok: vanaf tien uur ‘s avonds mag niemand de straat meer op. Aruba is van alle eilanden het hardst getroffen met inmiddels 24 geregistreerde coronadoden.