KRALENDIJK- Arbeidsconflicten op Bonaire eindigen steeds vaker voor de rechter of met protestacties. Robert Sancez van de vakbond ABVO, zegt dat meer werknemers stappen ondernemen bij problemen op de werkplek. “Maar Bonaire mist echt een juridische loket”, zegt Sancez.

Niet alle werknemers zijn aangesloten bij een vakbond. “En niet alle werknemers hebben vertrouwen in Arbeidszaken”, zegt Sanchez. Zoals Mariska Martis. Ze werkte bij een stichting en werd volgens haar ‘volkomen onverwachts’ ontslagen. Zij ging naar arbeidszaken, maar zij konden niet veel doen, omdat ze een tijdelijk arbeidscontract had.

“Ik ben zelfs naar de Raad van Toezicht van de stichting gestapt”, zegt Martis. Toen ook dit niet hielp, gaf ze het op. “Met een tijdelijke contract heb je haast geen rechten.”

Voor Norma Vasquez liep het anders. Volgens haar werd ze ten onrechte ontslagen en ze stapte toen naar Arbeidszaken voor hulp. Na bemiddeling werd ze in het gelijk gesteld en kreeg ze vergoeding voor de geleden schade. “Met dat geld heb ik mijn eigen foodtruck gekocht en ben ik nu eigen baas”, vertelt ze trots.

Volgens Bureau Arbeidszaken komt ongeveer 30 procent van de zaken terecht bij de rechter. De rest wordt onderling opgelost.

Grote rechtszaken en protestacties
Een recent voorbeeld is de rechtszaak van het afhandelingsbedrijf BAS N.V. Dit bedrijf wil tien medewerkers ontslaan. De betrokken werknemers verzetten zich hiertegen en eisen een flinke schadevergoeding. Hoe dit zal aflopen horen de werknemers op 10 september aanstaande.

Ook voerden werknemers van olieterminal Bonaire Petroleum Company (Bopec) een aantal protestacties dit jaar. Ze zijn niet zeker van hun baan nu het slechter gaat in de oliesector wereldwijd. Meer dan honderd gezinnen zijn afhankelijk van Bopec en verkeren tot op heden nog in de onzekerheid.

Protestborden bij de ingang van Bopec. Archieffoto: Gijs van den Heuvel

Onzekerheid bij Bopec

Lees meer over een van de grootste werkgevers van Bonaire, het oliebedrijf Bopec: Bestaan Bopec in gevaar: Meer dan honderd Bonairiaanse gezinnen in onzekerheid

Sancez van de vakbond ABVO zegt dat de meeste conflicten ontstaan doordat de werknemer een arbeidscontract aangaat zonder zich hierover goed te informeren. “Sommige werkgevers maken misbruik hiervan. De werknemers worden door hun werkgever vaak gewezen op hun plichten, terwijl ze zich onvoldoende bewust zijn van hun rechten. Een juridisch loket kan hier een grote rol inspelen.”

‘Werknemers zijn vaak niet goed op de hoogte van wat er in hun contract staat’
– Robert Sancez, vakbond ABVO

Ook het contract van Roderick Melaan bij de stichting waar hij werkte, is niet verlengd. “Wanneer ik klaagde over onredelijke werkrooster, werd ik op mijn plichten gewezen”, vertelt hij. Volgens hem was hij te kritisch voor zijn leidinggevende. “Wat kan ik anders doen? Ik moet maar op zoek naar een andere baan.”

Volgens Mavis Abrahams van de vakbond SIMABO, leven veel werknemers sinds de coronacrisis in een cultuur van angst en zijn bang om hun baan kwijt te raken.

Verplicht vakbondslidmaatschap
Zij vindt dat de oplossing ligt in het verplicht stellen van de vakbonden. “Sindikatonan uni (gezamenlijke vakbonden) willen een verplicht vakbondslidmaatschap op Bonaire in voeren. Zo zouden we veel kunnen doen voor werknemers in alle sectoren”, aldus Abrahams.