Foto: St. Maarten Medical Center

PHILIPSBURG – Het ziekenhuis van Sint-Maarten (SMMC) is zo druk met de opname van nieuwe coronapatiënten dat operaties en andere ingrepen die geen spoed hebben, zijn geschrapt.

Er lagen sinds woensdag 15 patiënten in het ziekenhuis. Maar vandaag meldt het ziekenhuis dat het aantal is gedaald naar tien. De maatregel is echter genomen omdat het ziekenhuis ook meer bedden en personeel vrij wil houden mocht het aantal opnames stijgen.

Aruba passeert duizend gevallen
Sint-Maarten kampt deze maand net als Aruba met een nieuwe uitbraak. Inmiddels is het aantal actieve besmettingen opgelopen naar 190.  Maar Aruba heeft er al 1027. Toch zegt de Arubaanse gezondheidsminister Dangui Oduber op vragen van Caribisch Netwerk dat de uitbraak onder controle is.

“Het antwoord is ja. Want het ziekenhuis had meer opnames verwacht met dit aantal besmettingen. Maar dat is dus niet gebeurd.” Er liggen 22 coronapatiënten in het ziekenhuis van wie twee op de ICU. Deze week overleden twee patiënten aan complicaties.

Ook zegt hij dat de maatregelen die twee weken geleden zijn genomen, al effect hebben. “De verspreiding is gestopt. De gevallen die er nu nog bijkomen, zijn van de tweede kring, van mensen die in hetzelfde huis wonen. Dus we verwachten dat het aantal besmettingen spoedig daalt.”

Curaçao schaalt op
Op Curaçao zijn de cijfers nog laag: vijf nieuwe gevallen. Gisteren werd wel de eerste lokale besmetting vastgesteld: een Curaçaose bankmedewerker. Daarom zegt epidemioloog Izzy Gerstenbluth is er opgeschaald naar fase 2. Dat betekent nieuwe maatregelen die vooral samenscholingen voorkomen. Dat betekent dat nu ook activiteiten door strandtenten, strandfeesten en andere evenementen de komende weken zijn verboden.

“Voor deze ontwikkelingen zijn we al de hele tijd aan het waarschuwen. De grens moest open, want we moeten leven. Maar dat betekent dat het virus ook terugkomt. Dat zagen we de afgelopen weken al op onze buureilanden”, aldus de Curaçaose epidemioloog.

Van alle eilanden telt Sint-Maarten met 17 nog altijd de meeste coronadoden.