Foto: Jenny Steel

PHILIPSBURG – De kleuren van de ‘Unity Flag’ van Saint Martin pronken tussen de demonstranten uit. Ze protesteren tegen grenscontroles, restricties en afsluitingen bij de Frans-Nederlandse grens. Zo’n honderd demonstranten liepen zaterdag vanuit Bellevue aan de Franse kant richting de Nederlandse Cole Bay.

Als reactie op de beslissing van Nederlands Sint-Maarten om weer Amerikaanse toeristen toe te laten, heeft de gouverneur van Frans Saint-Martin, Sylvie Feucher, besloten om de Nederlands-Franse grens te sluiten. De sluiting is bedoeld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan op het Franse deel van het eiland.

Reportage door Tim van Dijk en Jenny Steel

Een van de leiders van het protest, Lenny Mussington, zegt dat de gouverneur zich moet houden aan het Verdrag van Concordia uit 1648. Dit verdrag tussen de Nederlandse en Franse Koninkrijken verdeelde het eiland en heeft vrij reizen tussen beide kanten mogelijk gemaakt.

Een van de demonstranten is eigenaar van ondernemingen aan de Franse en Nederlandse kant van het eiland. Het is haar nog niet gelukt om de juiste papieren te krijgen om over te mogen steken. Ze is bezorgd dat de controles niet gefocust zijn op de verspreiding van het virus:

Boze ondernemer vraagt zich af waar de controles echt voor zijn

Download hier
.

Zij is niet de enige Saint Martiner die niet de juiste papieren heeft gekregen om over te mogen steken. Accountant Rosario Richardson, vroeg de papieren aan toen de sluiting van de grens werd aangekondigd: “Oversteken zonder papieren is erg lastig. Ik moet iedere keer weer in discussie met de Franse gendarme.”

‘Ik zou graag naar huis willen gaan zonder mij een crimineel te voelen’
Charmaine Petit is een Nederlandse die getrouwd is met een Franse Saint Martiner. Ze woont in het noorden van het eiland maar steekt vaak de grens over om haar kind, wie speciale behoeften heeft, naar school te brengen. Zij vindt de grenscontroles onacceptabel:

Charmaine Petit voelt zich behandeld als een crimineel

Download the audio here
.

Automobilisten die zaterdag de grens wilden oversteken, stonden bijna een uur stil gedurende de protestmars. Ze hadden weinig keus: containers blokkeren de wegen bij twee alternatieve grensovergangen.

Covid-19 gevallen lopen weer op
Sint-Maarten heeft 86 nieuwe en actieve covid-19 gevallen. Drie mensen liggen in het ziekenhuis, de rest zit in quarantaine. Frans Saint Martin heeft zestien nieuwe covid-19 gevallen.