Foto: Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – “Op de eerste vluchten na het openen van de Curaçaose grenzen zaten voornamelijk vrienden en familieleden van Curaçaoënaars”, dat vertelt Miles Mercera, CEO van Curaçao Hospitality And Tourist Association (CHATA).

Dit zijn niet persé toeristen die in hotels of appartementen verblijven. Eind juli en met name augustus, zal volgens CHATA naar verwachting een toename te zien zijn in toeristen die op vakantie komen naar Curaçao.

Invloed onrust op het eiland
Dat er in de week dat de grenzen open zouden gaan rellen waren op het eiland, heeft volgens CHATA ook invloed gehad. “Je merkte dat rondom de rellen extra vragen binnenkwamen. Het aantal verblijfstoeristen is dan ook lager dan verwacht”.

Het vooraf vastgestelde maximale aantal van tienduizend toeristen zal in juli waarschijnlijk niet gehaald worden. Volgens de Curaçao Toerist Board (CTB) zijn in de eerste twaalf dagen na het openen van de grenzen 2.960 reizigers Curaçao binnengekomen.

“Dit is zo ongeveer wat we verwacht hadden”, vertelt Paul Pennicook, directeur van de CTB. “We verwachten pas een echte toename in het aantal toeristen in augustus’.

Geen Amerikaanse toeristen
Op dit moment is pas één markt weer opengegaan, met name reizigers uit Nederland zijn naar Curaçao gekomen. “Curaçao ontving, voor COVID-19, elke maand zo’n 45.000 – 50.000 toeristen op het eiland, daar zaten ook veel toeristen uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Canada bij en cruisetoeristen”, aldus Mercera. Op dit moment zijn er nog geen dagelijkse vluchten en ligt het cruisetoerisme nog steeds stil.

De meeste hotels draaien dan ook nog niet op volle sterkte. Minder dan 60% van de beschikbare kamers op Curaçao zijn momenteel online te boeken. Ook heeft een aantal hotels besloten om bijvoorbeeld vanaf september of later in het jaar pas open te gaan.

“Mensen wachten nog af wat ze kunnen verwachten op het eiland” vertelt Mercera, “Ook waren we eigenlijk een beetje laat met aankondigen. Mensen hebben vaak een maand nodig om te beslissen en te boeken”.

Hoteliers hoopvol gestemd
Maar ondanks alles is volgens Mercera de sfeer onder hoteliers goed. “Het heropenen van de grenzen geeft perspectief. Je ziet nu elke dag dat extra boekingen binnendruppelen, dus de mensen zijn positief ingesteld”.

Volgens de CEO is het een proces waar we inzitten en hebben we nog wat meer geduld nodig voor het toerisme weer op volle kracht draait.

“Het is een kwestie van doorbijten. Dat we in twee weken tijd bijna 3000 reizigers op ons eiland hebben mogen ontvangen geeft perspectief voor de toekomst”.