DEN HAAG — Een groep Curaçaose studenten dreigt binnen een paar weken dakloos te raken in Nederland. Het gaat mogelijk om tientallen studenten die amper een jaar in Nederland zitten onder begeleiding van studiefinancierder SSC. Hun huurcontract wordt niet verlengd.
Slapeloze nachten heeft Chanté (23) in Amsterdam. Samen met zo’n 200 andere eerstejaarsstudenten machtigde zij aan het begin van het studiejaar Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) voor het huren van een kamer in Nederland. Dat zou voor een jaar zijn.
Genoeg tijd volgens SSC om een andere kamer te vinden. “Maar in Nederland lopen wij aan tegen een krappe woningmarkt, wachtlijsten, financiële beperkingen en nu ook de coronacrisis”, zeggen de studenten.
SSC zelf toont weinig begrip. De organisatie ziet niet in waarom Curaçaose studenten het nu moeilijker hebben, is de reactie. “Want de kamerverhuur gaat digitaal door.” Opvallend is dat huurcontracten van verschillende internationale studenten wel vanwege de coronacrisis zijn verlengd.
Curaçaose studenten juist extra kwetsbaar door crisis
De studenten vinden dat SSC de impact van de coronacrisis en hun kwetsbare positie niet kan negeren. “Wij hebben niemand hier. Geen netwerk, geen familie waar we op terug kunnen vallen en geen financiële draagkracht. Wij komen minder makkelijk in aanmerking voor huisvesting in Nederland. SSC heeft daarom een monopolie op ons.”
Chanté probeert samen met andere eerstejaarsstudenten op allerlei manieren om hulp te vragen. “Ik heb zo’n stress hiervan”, vertelt de eerstejaarsstudent terwijl ze haar tranen probeert te bedwingen. “Schulden opbouwen voor een studie is al zwaar. Het jaar niet behalen of moeten stoppen omdat je moet zoeken en verhuizen naar onderkomen veroorzaakt nog meer schulden. Velen van ons zijn daardoor somber en kampen met gezondheidsklachten.”
Bovenop de stress over huisvesting komen ook de zorgen om familie en geliefden op hun eiland. Curaçao bevindt zich in een diepe economische crisis sinds de uitbraak van corona. “Als het geld devalueert wordt de ouderlijke bijdrage minder”, vertelt Chanté.
“Wij hebben ons gewend tot SSC en de situatie uitgelegd. We hadden van een Curaçaose organisatie op z’n minst begrip verwacht. Dat zij ons de rug keren en niet denken aan ons welzijn doet pijn.”
SSC: de studenten wisten waar ze aan begonnen
Coronacrisis of niet, volgens een woordvoerder wisten de studenten heel goed waar ze aan begonnen. Namelijk, dat ze na hun eerste studiejaar het zelf verder moeten uitzoeken met huisvesting.
Ligt het dus niet aan de eigen voorbereiding van de studenten? “Wij hoorden op Curaçao pas een paar maanden voor ons vertrek over de noodzaak voor inschrijving bij de huurplatforms vanwege de lange wachttijden”, zeggen de Curaçaose studenten. “Nederlandse studenten hebben dus een voorsprong, omdat zij vaak al sinds hun zestiende ingeschreven staan. Het is een oneerlijke wedstrijd zo.”
“Daar kan SSC niks aan doen”, is de reactie van de studiefinancierder. Chanté en andere Curaçaose eerstejaarsstudenten zullen hun kamers moeten verlaten. “Omdat de kamers van SSC al gereserveerd zijn voor de nieuwe groep studenten die eind juli aankomen, kunnen wij helaas geen verlenging geven aan deze studenten.”
Probleem dendert jarenlang door, zonder oplossing
SSC erkent dat ze te maken hebben met een ‘jaarlijks terugkerend probleem’, waar ze geen oplossing voor hebben. “Hoe groot het probleem is onder de Caribische studenten, dat weet ik niet”, aldus een woordvoerder.
“Schokkend”, vindt Chanté. “De eerstejaars die binnenkort naar Nederland vertrekken gaan dus straks precies hetzelfde of erger meemaken als wij nu. We zien dat er voor andere buitenlandse studenten in Nederland wel allemaal dingen worden geregeld. Hoezo niet voor studenten uit Curaçao?”
De Curaçaose regeringsvertegenwoordiger in Den Haag laat desgevraagd weten op de hoogte te zijn van de situatie, maar wijst naar verantwoordelijke uitvoeringsorganisatie SSC.
Extra studieschuld onvermijdelijk
De enige andere optie op dit moment, lijkt de vrije huursector. Maar Chanté en haar lotgenoten hebben tot nu toe geen kamers kunnen vinden die ze met hun maandelijkse studielening kunnen betalen. “Het is een zeer krappe woningmarkt, met hoge huurprijzen. Verhuurders vragen daarnaast een borg van twee keer de huur.”
“En je betaalt diezelfde maand ook nog huur van je oude en nieuwe kamer.” Bij SSC kun je maar één maand dubbele huur als lening krijgen, als studenten dat twee weken van tevoren aanvragen. Een extra schuld die de Curaçaose studenten niet willen aangaan. Waar Chanté wel het geld vandaan gaat halen, áls ze een woning vindt, weet ze niet.
Over ChantéChanté (23) kwam in 2019 van Curaçao naar Nederland om Voeding en Diëtetiek aan de Hogeschool van Amsterdam te studeren. Namens andere Curaçaose studenten die ook hun kamer verliezen voert zij het woord. Dat past ook bij haar levensmoto: “Iets kunnen betekenen voor anderen.” “Ik vind het belangrijk om mij zodanig te vormen zodat ik een bijdrage kan leveren aan het herstellen van individualistische onafhankelijkheid van de mens en wederzijdse afhankelijkheid van de natuur.” |