DEN HAAG – Staatssecretaris Knops eist dat Curaçao en Sint-Maarten uiterlijk woensdag instemmen met de Nederlandse voorwaarden voor noodleningen. In de Tweede Kamer is daar veel steun voor, blijkt uit een rondgang.

Woensdag debatteert de Kamer over de financiële situatie en miljoenenhulp vanuit Den Haag aan de autonome eilanden. Bij het Nederlandse kabinet – maar ook in de Tweede Kamer – begint het geduld op te raken na wekenlang gesprekken voeren.

Dat Knops een deadline stelt, vindt de grootste coalitiepartij VVD ‘heel terecht’. “Alle tijdverlies is zonde. Er moet nu vanuit de regering van Curaçao en Sint-Maarten heel hard doorgepakt worden voor de inwoners”, aldus Kamerlid André Bosman. “De druk van de Tweede Kamer wordt groter.”

VVD-Kamerlid André Bosman

Download audio

“Ik heb de landen geïnformeerd dat zij tot woensdag 20 mei om 17.00 uur (Nederlandse tijd) de tijd hebben om het voorstel dat op tafel lag schriftelijk alsnog te aanvaarden”, schrijft Knops aan de Kamer. “Voor elk land dat het voorstel niet tijdig heeft aanvaard, zal het voorstel komen te vervallen.”

‘Stuitend hoe Curaçao en Sint-Maarten omgaat met bevolking’
Kamerlid Ronald van Raak van de SP is het eens met ‘een harde deadline’ van het kabinet. “En anders zullen we de mensen op Curaçao en Sint-Maarten anders moeten gaan helpen via directe hulp. We moeten dan om de regering heen werken en dat is heel ingewikkeld.”

SP-Kamerlid Ronald van Raak

Download audio

“De mensen die nu honger hebben, geen werk of geld hebben moeten we helpen”, aldus SP-Kamerlid Ronald van Raak. “De opstelling van de regering van Curaçao en Sint-Maarten is echt stuitend. Het lijkt wel een onwil om de mensen te helpen die honger, geen werk of geld hebben.”

‘Het komt misschien heel koud over, maar dat is het niet’
Ook oppositiepartij GroenLinks is het eens met de opstelling van het kabinet. “Zowel de gezondheid als de economie kan niet verdere vertraging veroorloven. In die zin, moet er wel actie komen”, aldus GroenLinks-Kamerlid Nevin Özütok. “Zo lees ik de brief van de deadline.”

GroenLinks-Kamerlid Nevin Özütok

Download audio

Volgens GroenLinks en SP zijn veel van de Nederlandse eisen voor de noodleningen kwesties die al veel langer zijn besproken met de drie eilanden. Beide partijen willen van staatssecretaris Knops gerustgesteld worden dat de mensen die naar verhouding meer verdienen op de eilanden, de zwaarste lasten gaan dragen.

CDA waarschuwt:’Ook Nederland in zwaar weer’
De andere coalitiepartner CDA vindt ‘de strakke en hardere lijn van het kabinet’ nodig. “Ik kan me voorstellen dat het kabinet wil weten waar ze aan toe zijn”, zegt Kamerlid Chris van Dam.

CDA-Kamerlid Chris van Dam

Download audio

CDA vindt het ‘begrijpelijk’ dat het kabinet streng is over financiële steun. “Ik denk dat iedereen op Aruba, Curaçao en Sint-Maarten zich moet beseffen dat het ook in Nederland zeer zwaar weer is.”

D66: ‘Één Koninkrijk’
‘Ook wat betreft coalitiepartij D66 is er haast. “De steungelden moeten in ieder geval terechtkomen bij de mensen die nu gedwongen thuis zitten, zonder brood op de plank en zonder vangnet”, aldus Kamerlid Antje Diertens.

“Ook mensen met obesitas en chronische ziekten, wat op de eilanden veel voorkomt, zijn extra kwetsbaar zijn als ze het virus oplopen. Die moeten we niet vergeten. We zijn één Koninkrijk. Wat deze crisis toch heel duidelijk maakt, is dat we ons samen door deze moeilijke tijd heen moeten slaan.”

Protestmars op Aruba
Ondertussen maakt Aruba zich op voor een protestmars. Tot verbazing van verschillende vakbonden, waaronder die van de politie, heeft de Arubaanse regering wel met de Nederlandse voorwaarden ingestemd. Het grote pijnpunt: dat de premier de achterban niet heeft geraadpleegd.