DEN HAAG – Wat als een geliefde overlijdt en binnenkort wordt begraven op Curaçao? Ambtenaren horen ‘veel pijn en verdriet’ aan de telefoon, maar kunnen ‘noodgedwongen’ de rouwende mensen niet toelaten op het eiland.

In de strijd tegen het coronavirus, heeft Curaçao de grenzen nagenoeg op slot. Wie zijn geliefde kwijtraakt, kan daardoor niet naar de begrafenis afreizen. “Heftig, pijnlijk en indrukwekkende verhalen”, volgens Henco Cecilia, waarnemend directeur van het Curaçaohuis in Den Haag.

“Bijvoorbeeld van een mevrouw in Nederland die net haar eigen man is kwijtgeraakt. De stoffelijke resten worden naar Curaçao getransporteerd, maar zij mag niet mee. En ze kan dus niet naar de begrafenis.”

“Dat zijn hele pijnlijke zaken, maar we moeten ons aan de noodmaatregelen houden. We moeten mensen helaas vertellen dat ze niet naar de begrafenis kunnen, omdat ze geen ingezetene zijn. Soms wordt dat begrepen, maar heel vaak niet.”

Verschillende gevallen
De gevallen zijn verschillend, ‘heel persoonlijk en ook qua pijn’. “De zoon of dochter die niet bij de begrafenis kan zijn van hun moeder, omdat ze geen ingezetene zijn. Je kunt niet anders dan aan het verdriet van mensen denken als je even klaar bent met werken.”

“Het komt ook heel dichtbij. Mijn moeder zelf is 82, het gaat goed met haar. Maar ik houd mijn hart vast dat haar iets overkomt, want dan kan ik ook niet naar de begrafenis.”

Leestip: Uitvaart met social distancing op Curaçao, ‘dit is traumatisch’

Het vervelende is: zelfs als mensen mogen afreizen, ze twee weken in quarantaine moeten blijven. Dan kun je alsnog niet naar de begrafenis.”

‘Behoorlijk aantal’ verzoeken voor terugreis naar Curaçao
Curaçao weet als één van de weinige eilanden in het Caribisch gebied het officiële aantal besmette personen (nog) succesvol laag te houden. Daardoor kunnen sinds dit weekend in fasen mensen terug.

Het Curaçaohuis krijgt ‘een behoorlijk aantal’ verzoeken binnen voor een reis naar het eiland. “Er is een team van medewerkers samengesteld die bijna 24-7 hiermee bezig zijn.”

In de afgelopen weken zou ‘zo’n twintig tot dertig verzoeken per dag’ zijn gekomen, al worden dat de afgelopen dagen minder. Ook vanuit andere landen, zoals Australië komen er verzoeken. “Of van zeilers die vastzitten op de Caribische zee en graag naar Curaçao willen.”

Topdrukte
Het is bij Curaçaohuis topdrukte, al werken de meeste medewerkers noodgedwongen thuis. “De normale werkzaamheden gaan gewoon door, zoals de Rijksministerraad. Normaal is dat één keer per maand, nu is dat elke week. Wij doen echt ons best.”

“We hebben op dit moment een goed beeld waar de knelpunten zitten en zoeken met z’n allen naar passende oplossingen. Op den duur zal iedereen aan bod komen”, verzekert Cecilia.

Terug naar Curaçao: onder welke voorwaarden?

– Vanaf dit weekend kunnen inwoners van Curaçao en Curaçaose studenten in Nederland gefaseerd terug.

– Ook wie zich in Nederland vóór 16 maart heeft laten uitschrijven om permanent op Curaçao te gaan wonen, mag afreizen.

– De luchtvaartmaatschappij zal via de burgerlijke stand laten controleren of iemand aan boord mag.

– Wie aan boord mag, moet bij aankomst meteen en verplicht in quarantaine in een speciaal aangewezen hotel veertien dagen lang. Daarna wordt voor de zekerheid een coronatest gedaan bij het laboratorium.

Ingezetenen en Curaçaose studenten hoeven ‘in bepaalde gevallen’ niet de quarantainekosten van 3.500 gulden (1.780 euro) te betalen. Bij het verkrijgen van toestemming om af te reizen worden ze daarover door de regering geïnformeerd.

– Ook mensen die in de coronacrisis een vitaal beroep gaan uitoefenen op het eiland, kunnen met toestemming aan boord. De werkgever draait op voor de quarantainekosten.

– Wie ook toestemming kunnen krijgen, zijn patiënten die voor acute medische zorg moeten worden ingevlogen.

– Wanneer de maatregelen verder versoepeld worden voor andere groepen en gevallen, valt volgens het Curaçaohuis nog niet te zeggen.

– Het Curaçaohuis verwijst naar de website van de regering over de maatregelen.