Foto: Basisarts Tishelle Daniel

NIEUWEGEIN – De Sint-Maartense Tishelle Daniel is basisarts oogheelkunde als de coronacrisis in Nederland uitbreekt. Drie dagen denkt ze erover na om mee te gaan helpen op de Intensive Care afdeling. Al op haar tweede werkdag moet ze een ‘heel jonge’ overleden patiënt op een brancard leggen, op weg naar het mortuarium.

“Het is heel heftig. In de oogheelkunde doe je een behandeling en gaan de mensen naar huis. Maar op de IC-afdeling waar ik werk, in het Sint Antonius ziekenhuis in Nieuwegein, gaan de mensen dood of liggen weken in coma. Ik zie nog heel weinig positieve verhalen”, zegt Daniel.

Ze zucht even. “Ik vind het lastig om patiënten te hebben waarmee ik niet kan praten. We videobellen ook veel met familieleden maar wat moet ik zeggen? Ik weet niets van hun familielid.”

Ingrijpend werk
Daniel werkt nu tweeënhalve week op de ic afdeling. Als basisarts wordt ze ingezet als ‘buddy’ van een IC-verpleegkundige. Terwijl zij het heel ingrijpend vindt, denkt ze er niet aan om te stoppen. “Dit is wie ik ben. Ik moet dit doen.”


Tishelle heeft astma. Toch koos ze ervoor om met COVID-19-patiënten te werken.

Daniel heeft astma, maar heeft niet het idee dat zij meer risico loopt. “We hebben genoeg beschermingsmiddelen. Ik voel mij veiliger tijdens mijn werk dan in de Jumbo (supermarkt, red.)”

Veel zorgen over Sint-Maarten
Waar zij zich ook veel zorgen over maakt, is haar familie op Sint-Maarten. Het eiland heeft de meeste COVID-19 gerelateerde doden van de eilanden tot nu toe. Negen doden, 68 mensen positief getest en honderden met symptomen. Het eiland zit in een complete lockdown en zelfs supermarkten waren tijdelijk gesloten.

“Als ik zie hoe vol de IC-afdeling hier ligt, en ik weet hoe klein de capaciteit is in Sint-Maarten, maak ik mij veel zorgen. Bij dit ziektebeeld gaan mensen echt heel snel achteruit. Dat kan Sint-Maarten Medical Center niet aan.”

“Ik weet hoe klein de capaciteit is van het ziekenhuis op Sint-Maarten, ik maak me veel zorgen”
– Tishelle Daniel

Daniel is secretaris bij de Vereniging Medici van de Antillen (AMA). De vereniging heeft een oproep gedaan aan Caribisch zorgpersoneel dat wil helpen op de eilanden. Zo’n 80 aanmeldingen zijn binnengekomen. Zelfs zou ze ook graag naar Sint-Maarten willen. “De vraag is echt om IC-verpleegkundige en IC-artsen. Maar als de nood hoog is dan is iedereen nodig en dan ga ik gelijk.”

Drie keer meer hulp nodig
De arts vindt dat de Nederlandse regering nog te weinig doet voor de Bovenwindse eilanden. “Ze wilden eerst drie IC-bedden naar Sint-Maarten sturen. Maar Sint-Maarten is ook verantwoordelijk voor medische hulp van Saba en Sint-Eustatius. We hebben dus drie keer meer hulp nodig.”

Ondanks de werkdruk en de zorgen om familie en vrienden overzees, weet Daniel positief te blijven. “Mijn familie is gezond, ik ben gezond en ik heb werk. Op de dagen dat ik vrij ben, hoef ik niet productief te zijn van mijzelf. Ik mag dan even niets doen.”

Tishelle Daniel

Over Tishelle Daniel

Tishelle is geboren en getogen op Sint-Maarten en vertrok op haar achttiende naar Nederland voor haar studie als basisarts aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 2017 behaalde zij haar master en is nu basisarts oogheelkunde op alle locaties van St. Antonius Ziekenhuis.

Sinds dit jaar is zij secretaris van de Vereniging Medici van de Antillen. Haar grootste prioriteit bij deze vereniging is het vergroten van opleidingsplekken voor jonge medici op de eilanden.

Deze hele week besteedt Caribisch Netwerk extra aandacht aan Caribische helden in de zorg tijdens de coronacrisis.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op de eilanden en in politiek Den Haag? Abonneer dan net als andere lezers ook gratis op de wekelijkse nieuwsbrief.