Foto: Marit Severijnse

KRALENDIJK – Voetbalclub S.V. Estrellas op Bonaire zou eind mei meedoen aan hun eerste internationale toernooi ooit. “De kinderen zijn erg verdrietig en teleurgesteld dat dit nu niet doorgaat”, vertelt hoofd jeugdcoördinator Germain Alberto.


door Marit Severijnse

Het sportleven in de Caribische gemeente merkt al een maand de impact van de coronamaatregelen, ook al heeft Bonaire nu pas de eerste besmettingsgevallen.

“We hebben geprobeerd zo goed mogelijk uit te leggen wat de reden hiervoor is. Niet alle kinderen begrepen goed wat corona is”, zegt Alberto.

Binnenkort wordt er met de club vergaderd over de betaling voor het nieuwe seizoen dat in augustus begint. Momenteel hoeven de kinderen niks te betalen. De situatie heeft voor Germain Alberto en zijn collega’s geen financiële gevolgen; zij werken allemaal als vrijwilliger voor de voetbalclub.

Grote toernooien afgelast
Zwem- en waterpoloteam Barracudas zag al hun grote toernooien afgelast worden.

“Dat is heel erg jammer. We zouden naar Barbados, Aruba en Colombia gaan”, zucht Simone Sweers, waterpolotrainer van kinderen onder de veertien. Ook de trainingen liggen al een maand stil. “Af en toe krijg ik een I hate coronavirus-appje.”

Ze vervolgt: “Ik had best een training kunnen verzinnen waarbij iedereen afstand houdt, maar mijn bezwaar zat hem meer in de hygiëne voor en na de training. Zeker met kinderen.”

De spelers krijgen wel wekelijks een trainingsschema om hun conditie op peil te houden. “Ook hebben we sleutels uitgedeeld zodat ze een doel of een bal kunnen pakken.”

Noodpakket aangevraagd
Bij sportschool Health & Fitness Center hebben ze na de sluiting de abonnementskosten voor hun leden stopgezet. “We hebben nu geen inkomstenbron. We proberen vol te houden en we hopen dat het niet te lang duurt. Maar het is een onzekere tijd”, vertelt manager Christel Engels.

Ze hebben een aanvraag ingediend voor een noodpakket, maar nog niks ontvangen. “We komen bijna aan het eind van de maand en moeten ons personeel dan betalen. Die betalen we nog voluit, dus we hopen dat er snel een tegemoetkoming komt.”

Om mensen toch sportactiviteiten te bieden, streamen ze via Facebook dagelijks lessen. Engels: “Ik heb ook mensen die zeggen dat ze vanuit hun bed hebben meegekeken. Dan moet ik heel hard lachen. Maar je hebt natuurlijk ook je mentale gezondheid. Dit is toch een soort van interactie. Ik denk dat veel mensen dat missen.”

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op de eilanden en in politiek Den Haag? Abonneer dan net als andere lezers ook gratis op de wekelijkse nieuwsbrief.