Foto: Kamperen op Bonaire - Door: Monique Begina

KRALENDIJK – Inwoners van Bonaire verheugen zich altijd erg op kamperen met Pasen, maar dat is niet toegestaan dit jaar. Hoewel er nog geen gevallen van corona bekend zijn op het eiland, blijven de eerder aangekondigde maatregelen van lockdown gewoon van kracht.

De meningen zijn verdeeld over de vraag of iedereen zich ook daadwerkelijk aan de regels zal houden, nu het lange paasweekeinde lokt. Sommige denken van wel. “Omdat niemand het risico wil lopen.” Anderen zijn hier minder van overtuigd. “Ik ben bang dat mensen wel regels zullen overtreden, maar we zouden niet egoïstisch moeten zijn en rekening houden met elkaar.”

“Het kan niet dat wij feestvieren terwijl onze vrienden op de andere eilanden in de penarie zitten”, vindt een teleurgestelde kampeerder. Hij is op de hoogte van de uitbraak op Aruba en de strenge maatregelen op Curaçao. Een mevrouw die normaal ook altijd gaat kamperen vindt het jammer dat dit nu niet kan, maar ze neemt graag het zekere voor het onzekere. “We kunnen best met zijn allen een jaartje overslaan.”

Een reportage van Marit Severijnse
Download de audio hier
.

Niemand durft met zekerheid te zeggen dat er echt geen corona op het eiland is. “Ik leef alsof er gevallen zijn, want we weten het nooit”, zegt een mevrouw wiens kinderen in Nederland wonen. Ze vindt het goed dat ze momenteel daar zijn. “Ik denk dat de hulp daar beter is. We weten allemaal hoe weinig ziekenhuisbedden er hier zijn. Daarom probeer ik te voorkomen dat mijn naasten of ik ziek worden.”

Controles
Mensen die ondanks de regels toch hun tentje willen opzetten, hebben volgens Rechendel Emerenciana van Controle en Handhaving weinig kans van slagen. “We werken samen met de politie, gaan dagelijks alle stranden af en draaien ook nachtdiensten. Als het moet delen we boetes uit.”

Toch verwacht hij niet dat ze tegen veel problemen zullen aanlopen. “Ik was benieuwd hoe de controles deze week zouden gaan, maar de mensen houden zich goed aan de regels.” Begin deze week hebben ze wel een paar mensen moeten wegsturen die toch hun huisjes op het strand aan het opbouwen waren. “Die kwamen met hun pallets en allerlei spullen. Ik denk dat ze zich niet realiseerden dat het echt niet meer mocht.”

Familie, eten en tv kijken
Voor de meeste mensen speelt Pasen zich thuis af. Een man op leeftijd gaat normaal gesproken vissen, maar dit jaar blijft hij thuis. “Met familie televisie kijken, eten en drinken.”

Een jong stel gaat met familie naar een kunuku (buitenhuisje, red.). “Het hele weekend draait om eten. Iedereen brengt iets mee. Verder veel gezelligheid.” Al geeft hun dochter toe dat er binnen de familie wat meer ernst is dan voorgaande jaren. “Iedereen is meer gericht op hoe alles zal verlopen. Hoe je er financieel uit komt. Het heeft de focus zeker verlegd.”

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op de eilanden en in politiek Den Haag? Abonneer dan net als andere lezers ook gratis op de wekelijkse nieuwsbrief.