Foto: Pixabay - Centrum van Curaçao

WILLEMSTAD – De coronamaatregelen op Curaçao zijn met twee weken verlengd. Een klap voor ondernemers, maar volgens epidemioloog Izzy Gerstenbluth ‘nodig om de curve te vernietigen’.

Dat is het beleid op Curaçao, want Curaçao heeft niet de ruimte om te kijken wat er gebeurt als er meer mensen ziek worden. Maar wanneer en hoe worden de maatregelen uiteindelijk wel versoepeld en waar staat het eiland nu?

Dit zijn de stappen
In eerste instantie worden de maatregelen die lokale invloed hebben, geëvalueerd. In deze fase zit Curaçao nu. Hiervoor moeten alle voorbereidingen zijn getroffen, bijvoorbeeld op het gebied van capaciteit.

“Er moeten extra intensive care bedden beschikbaar zijn en medici”, legt premier Eugene Rhuggenaath uit. Via een vliegtuig van Defensie zijn de benodigdheden voor twaalf IC-bedden op Curaçao aangekomen. Ook is er een schip onderweg vanuit Nederland met extra medici en materialen.

Versoepelen maatregelen

De volgende fase is het daadwerkelijk versoepelen van de maatregelen. Deze week wordt bekeken of dat al kan. We moeten dan denken aan:

  • Mogelijkheden voor mensen om te sporten/bewegen
  • Opening van take-out voor restaurants en truk’i pans
  • Opening van bouwbedrijven en hardware winkels
  • Aanpassing van de ‘plachi de dia’ (de kentekenregeling*)
  • Meer bewegingsvrijheid om naar buiten te gaan
  • Op een bepaald moment opening van de scholen

Opening van de grenzen
Als deze stappen genomen zijn zonder grote problemen en er geen sprake is van een grote toename van het aantal besmettingen, wordt er gekeken naar de opening van de grenzen.

Op 13 maart werden deze gesloten voor Europese vluchten en vrij kort daarna voor alle vluchten. Ook inwoners kunnen sinds 30 maart niet terug naar het eiland. Uitzonderingen gelden voor bijvoorbeeld specialisten die komen assisteren, maar zij moeten verplicht twee weken in quarantaine.

Voorwaarden

Als de grenzen opengaan, zitten hier waarschijnlijk voorwaarden aan verbonden, zoals:

  • Alleen opening grenzen voor landen die ‘coronavrij’ zijn
  • Alleen mensen binnenlaten die in het bezit zijn van een ‘health alert’
  • Alleen mensen binnenlaten die twee weken in quarantaine zijn geweest

Terug naar de normale situatie?
De opening van de grenzen is voorlopig de laatste fase voor de situatie op Curaçao ‘genormaliseerd’ is, maar de premier waarschuwt dat ook dan het leven anders zal zijn. Zo zal er voorlopig nog een verbod gelden op grote evenementen en moet er twee meter afstand worden gehouden op werk en op publieke plekken.

Ook gaat het eiland de komende tijd nog door met het testen van mensen op het coronavirus en geldt er verplicht quarantaine voor mensen die kans hebben het virus te hebben

Plachi di dia

Sinds 1 april geldt op Curaçao de Plachi di dia regeling. Dit houdt in dat je alleen naar buiten mag om boodschappen te doen of naar de botica (drogist, red.) te gaan op dagen dat ‘jouw letter’ aan de beurt is. Jouw letter is de eerste letter van het kenteken van je auto. Voor elke letter zijn twee dagen per week gereserveerd.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op de eilanden en in politiek Den Haag? Abonneer dan net als andere lezers ook gratis op de wekelijkse nieuwsbrief.