Foto: Het online platform Keda Kas

DEN HAAG – Gilberto Morishaw zat even in een dip. Door de coronamaatregelen gaat zijn nieuwe baan niet door. En hij kan zijn scriptie niet afmaken. Dus besloot hij zijn energie te steken in het verbinden en ondersteunen van de Caribische gemeenschap met het platform Keda Kas (Blijf Thuis).

Het idee is om nieuwe en bestaande digitale activiteiten binnen de Caribische gemeenschap in Nederland en op de eilanden te bundelen. “Nu is alles verspreid en zit iedereen letterlijk op zijn of haar eigen eiland”, zegt Morishaw. Keda Kas organiseert digitale discussies en mental health sessies. Maar er worden ook vlogs gedeeld van Caribische influencers met blijf thuis tips.

De Curaçaose Zu-edy heeft corona gehad en deelt hoe het was om in Nederland te zitten, ver weg van familie. Still uit video.

Ver weg van familie
Op de overzeese eilanden geldt een lockdown. Dit betekent dat bewoners alleen naar buiten mogen in noodgevallen en om boodschappen of medicijnen te halen. Ook in Nederland zijn de coronamaatregelen verlengd. Voor veel Caribische Nederlanders betekent dit dat hun familie en vrienden ver weg zitten, verspreid over het koninkrijk.

Tekst gaat verder onder de video
Caribische jongeren ver van huis tijdens coronacrisis

Morishaw wil daarom de aandacht richten op psychische en emotionele gezondheid. “Wij houden niet snel heel diepe gesprekken met elkaar. We vinden het eng, dat vond ik ook altijd. Maar er is een shift onder de jongere generatie.”

Met Keda Kas organiseert hij komende week een Mental Health Session. “We zijn in gesprek met psychologiestudenten en we willen iedereen uitnodigen om live mee te kijken en hun vragen te stellen. Zo kunnen we een plek creëren waar we alles met elkaar kunnen delen.”

Caribische influencer Giomy deelt tips om het leuk te maken tijdens quarantaine. Still uit video.

Morishaw wil het vooral hebben over een beter toekomstperspectief voor de eilanden, en dan vooral met Caribische young professionals. Keda Kas heeft al een online conferentie op Curaçao gehouden over hoe aan het werk te blijven tijdens en na de coronacrisis.

Nieuw perspectief
“Nu is het moment om samen te brainstormen over een perspectief voor een wereld met corona”, zegt Morishaw. “De eilanden hadden het economische al heel zwaar; we moeten naar een duurzame en veerkrachtige economie toe. Eentje die niet alleen afhankelijk is van toerisme en olie. Daar moeten we met z’n allen over nadenken. Nu is het moment.”

Keda Kas is te volgen via Facebook en Instagram.