Foto: Inladen van medische hulpgoederen voor Sint-Maarten - Ministerie van Defensie

PHILIPSBURG – Het eiland Sint-Maarten is vanwege het coronavirus sinds zondag officieel in lockdown. Dat betekent dat de ‘avondklok’ 24 uur per dag geldt, twee weken lang. Ook de supermarkten zijn voor in ieder geval de komende week dicht.

De strenge maatregelen worden genomen omdat het COVID-19-virus zich nu lokaal verspreidt op het eiland. Tot nu toe zijn er vier doden gevallen, waarvan drie binnen 24 uur.

Overvallen door maatregel
Eerder deze week meldde de overheid van Sint-Maarten dat een lockdown in voorbereiding was, maar wanneer die in zou gaan was toen nog onbekend. Het was daarom voor veel Sint-Maartenaren een onaangename verrassing toen premier Silveria Jacobs op zaterdagavond aankondigde dat de totale lockdown nog diezelfde avond in zou gaan.

De supermarkten waren op dat moment al dicht en veel Sint-Maartenaren waren daardoor niet voorbereid omdat ze dachten dat begin volgende week nog te kunnen doen. Ook zijn er mensen die nog geen kans hebben gehad om genoeg voorraad in te slaan, bijvoorbeeld omdat ze geen inkomen hadden.

‘We doen er alles aan om te zorgen dat niemand honger krijgt’ – Premier Jacobs

In de persconferentie zaterdag gaf Silveria Jacobs aan: “We doen er alles aan om te zorgen dat niemand honger krijgt. Als we weten wat er nodig is dan zullen we kijken hoe we daaraan tegemoet kunnen komen. Bijvoorbeeld door voedselpakketten te bezorgen.”

Hulplijn en voedselpakketten
De premier beloofde ook dat er een telefoonnummer en e-mailadres bekend zou worden gemaakt voor deze mensen. Mailen kan naar sodsocialworkers@sintmaartengov.org en bellen naar 520-3413 of 520-3415 of 520-5271.

Dit weekend worden er voedselpakketten uitgedeeld aan kwetsbare mensen die al in beeld zijn bij de overheid. Ook gaf de premier aan dat de maatregel om de supermarkten te sluiten zo snel mogelijk zal worden opgeheven. “Na een week zullen we bekijken of mensen in kleine groepen toch inkopen kunnen doen.”

Uitzonderingen lockdown
Uitgezonderd van sluiting zijn hulpdiensten, essentiële overheidsdiensten en diensten rondom COVID-19. Daarnaast mogen onder andere hotels met gasten nog open zijn en kan essentieel vrachtvervoer doorgaan. Apotheken blijven open, maar met aangepaste openingstijden.

Mensen die wel de weg op mogen hebben daarvoor een zogenaamd ‘rampenpas’ of geschreven toestemming van de politiechef nodig. Mensen die dit niet hebben maar bijvoorbeeld moeten zorgen voor oudere familieleden, kunnen zich bij de politie melden. Die beoordelen of iemand alsnog schriftelijke toestemming krijgt om de weg op te gaan.

Noodhulp onderweg
Er wordt hard gewerkt om de medische capaciteit op het eiland uit te breiden. Zo zijn er twaalf IC-bedden uit Nederland per vliegtuig onderweg naar Sint-Maarten.

Op dinsdag en woensdag komt ook medisch personeel aan om deze bedden te bemannen. Zes bedden staan in een ‘mobiel ziekenhuis’, dat naast het Sint-Maarten Medical Center wordt opgezet.

De andere zes bedden worden in het ziekenhuis zelf geïnstalleerd. “De bedden zijn bedoeld voor patiënten van alle Caribische eilanden in het Koninkrijk”, laat defensie weten.

COVID-19 op Sint-Maarten: stand van zaken zaterdagavond 4 april 2020

Zelfquarantaine 274

Zelfisolatie (mensen met symptomen) 132

Testen uitgevoerd 82

Positief 25

Negatief 41

In afwachting van resultaat 16

Doden 4 (in de leeftijd van 47 – 69)

Genezen 1