Foto: Caribisch Netwerk

ORANJESTAD – Prinses Beatrix bezocht afgelopen dagen de Nederlands Caribische gemeenten Saba en Sint-Eustatius. Ondanks de regen en harde wind sloeg de 81-jarige prinses geen programmaonderdeel over en maakte ze indruk op de eilandbewoners. 

Vanuit haar functie als beschermvrouw van de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) bezocht prinses Beatrix het natuurpark van het eiland en opende daar  de Welch Bay Trail, die uitkomt in Mary’s Point.

Het wandelpad werd gemaakt door medewerkers en vrijwilligers van DCNA, met oude elektriciteitspalen als traptreden. Ondanks het slechte weer betrad de prinses het pad gewapend met twee nordic walking stokken voor een tour.

Videoreportage door Tim van Dijk

Later die dag opende de prinses ook de Botanic Gardens in Windwardside. Dat pad is gelegen in het laaggelegen parkje naast het museum en geeft mensen die niet meer zo goed ter been zijn de kans om toch alle planten en bloem soorten te ontdekken die groeien op het direct achtergelegen Mount Scenery.

Turbulentie
Na de wandeltochten op Saba stond de volgende ochtend vroeg een vliegtuigje klaar om de prinses van Saba naar Sint-Eustatius te vliegen. Bij hoge uitzondering mochten enkele cameramensen mee in het vliegtuigje.

De lichte turbulentie vlak voor de landing deerde de prinses amper terwijl haar gevolg in het toestel zichtbaar bezorgd toekeek hoe het toestel met een ferme smak door de sterke zijwind de grond raakte.

Alles te voet
Eenmaal op Sint-Eustatius werden de meeste bezoeken door de prinses, op eigen verzoek, te voet afgelegd. Kinderen van Sint-Eustatius verwelkomden de prinses met een welkomstlied. Daarna kreeg prinses Beatrix van natuurorganisaties ReforeStatia en Made in Statia een rondleiding door de kassen waar groente en fruit op biologische wijze wordt verbouwd.

Ook stekken de natuurorganisaties van het eiland nieuwe bomen voor herbeplanting en herbebossing om erosie tegen te gaan. Duizenden bomen werden verwoest na orkaan Irma in september 2017.

Springend opwarmen
In de namiddag bezocht prinses Beatrix op Sint-Eustatius de naschoolse opvang Daughters of the King Foundation (DOTK). Deze stichting biedt dagbestedingen aan meisjes tussen 5 en 12 jaar om hen een veilige plek te bieden.

Na de rondleiding regende het zo hard en was het zo fris geworden aan de voet van de Quill (Krater) dat Beatrix spontaan met de meisjes ging springen om het wat warmer te krijgen.

Het bezoek aan Sint-Eustatius werd in de regen afgesloten met een gezamenlijk muzikaal optreden door kinderen van diverse scholen, stichtingen, en jongerenorganisaties.