Foto: Harriot Voncken

PHILIPSBURG – “Een watermeloen voor 6 dollar? Voor die prijs kan ik het nergens op het eiland krijgen”, klinkt het op de drukbezochte groente- en fruitmarkt van de Sint Maarten Consumers Coalition.

Tekst gaat verder onder de video:

Door Tim van Dijk

Het is de tweede markt die de consumentencoalitie organiseerde en er kwamen honderden Sint-Maartenaren op af. “Ze laten zien dat het kan: goede kwaliteit en betaalbare prijzen”, vindt een klant.

Groente en fruit en ook andere levensmiddelen zijn relatief duur op het eiland. Het meeste voedsel op Sint Maarten wordt namelijk geïmporteerd, op het eiland zelf is weinig landbouw. En dat raakt vooral de mensen met weinig inkomen.

De consumentencoalitie die de markt organiseert, noemt zich ook wel het ‘anti-poverty platform’. Het is een samenwerkingsverband van de Seniors and Pensioners Association en zeven werknemersvakbonden op Sint-Maarten. Raymond Jessurun is één van de drie oprichters van de coalitie.

Drie maanden lang doen ze een proef: ze importeren elke twee weken een container met groente en fruit uit de Dominicaanse Republiek. Die bieden ze dan aan voor de inkoopprijs. Consumenten moeten zich wel eerst registreren. Jessurun: “Het is geen echte markt, we werken met vrijwilligers en maken geen winst. We bundelen de koopkracht van onze leden.”

foto: Harriot Voncken

Gezondheid
In samenwerking met de Collective Prevention Services wordt er ook aan gezondheidsvoorlichting gedaan. Jessurun: “We willen mensen bewuster maken van cholesterol, hoge bloeddruk, diabetes. Goede voeding kan bijdragen aan herstel of voorkomen daarvan. Maar dan moet het wel betaalbaar zijn.”

De overheid publiceert regelmatig een vergelijking van prijzen bij verschillende supermarkten en voor een aantal basisartikelen geldt een maximumprijs. Maar volgens Jessurun is dat niet voldoende. “Aangezien er veel gezinnen op Sint-Maarten maandelijks minder dan 4000 gulden – zo’n 2222 dollar – te besteden hebben, is dat niet genoeg.”

Miguel Deweever, secretaris-generaal bij het ministerie van Toerisme, Economische Zaken, Verkeer en Telecommunicatie noemt de markt ‘een goed initiatief’. Maar hij wil verder niet reageren op vragen over de (hoge) prijzen van groente en fruit en wat de overheid daaraan doet.

Supermarktprijs
Alex Tanhueco, manager van verse producten van Carrefour wil niets zeggen over wat hij van het marktinitiatief van de consumentencoalitie vindt. Op de vraag of de supermarkt zelf niet groente en fruit goedkoper kan maken, zegt hij dat ze niet alleen naar de prijs kijken bij inkoop.

“We geven lokale leveranciers  van Sint-Maarten of bijvoorbeeld Dominicaanse Republiek voorrang. En bieden kleinere boeren hun producten direct bij mij aan, dan koop ik dat bijna altijd. Denk aan kruiden, sla, pompoen of tropische vruchten. Maar landbouw hier is onvoorspelbaar en afhankelijk van het seizoen. We hebben daarnaast operationele kosten: het gebouw, personeel, et cetera. Daarom rekenen we een percentage. Ik schat zo’n 20 procent, maar het verschilt per product. Soms is het 5 of 10 procent. En met aanbiedingen bieden we de producten ook wel eens voor de kostprijs of lager aan.”