Foto: Tim van Dijk

PHILIPSBURG – “Ik twijfel of ik weer ga stemmen. Je kunt mensen toch niet vragen telkens op te komen draven.” Sint-Maartenaren hoorden deze week dat ze in november opnieuw naar de stembus moeten. Wat vinden ze daarvan?

“Ook dit hoort bij een democratie. Er zijn op- en neerbewegingen’, zegt een pompbediende. Hij is een van de weinig positief gestemden op straat. De meeste mensen zijn boos, moe, teleurgesteld. “Blijkbaar zijn er geen leiders hier. Mensen zijn vooral bezig met zichzelf en niet met de belangen van de inwoners.”

Tekst gaat verder onder de video:

Door Tim van Dijk en Harriot Voncken

Of een nieuwe regering in de toekomst succesvol zal zijn, daar zetten de meeste mensen vraagtekens bij. Een enkeling oppert dat Nederland in zou moeten grijpen, aangezien ‘het blijkbaar maar niet wil lukken’.

Een ander vindt dat Sint-Maarten zelfs nooit autonoom had moeten worden. Daartegenover stelt een vrouw dat er genoeg Sint-Maartenaren zijn die het beste met het land voor hebben. “Er is behoefte aan jonge, nieuwe geluiden.”

‘Er is behoefte aan jonge, nieuwe geluiden’

De meeste ondervraagden twijfelen nog of ze gaan stemmen. Het ligt eraan of er op nieuwe mensen te stemmen valt. “Ironisch genoeg wordt dit voor mij de eerste keer dat ik ga stemmen”, vertelt een jonge vrouw. “Ik ging een aantal jaar geleden studeren in het buitenland. Het was heel frustrerend om in de media te volgen hoe de regering keer op keer viel. Maar het zijn nog steeds dezelfde gezichten. Als je steeds dezelfde spelers opstelt, verandert er niets.”

Nieuwe partijen uitgesloten van verkiezingen
Op vrijdag 27 september viert een nieuwe partij haar oprichting: the Party of Progress (PFP). Zij – en eventuele andere nieuwe partijen – kunnen echter niet meedoen aan de verkiezingen dit jaar. De datum waarop partijen zich verkiesbaar kunnen stellen is 2 oktober; een van de vereisten is dat de partij dan al zes weken is geregistreerd.

“Niet helemaal netjes”, vindt een van de geïnterviewden. “Verschuif de datum naar achteren en laat nieuwe partijen dan zelf beslissen of ze wel of niet mee willen doen.”

Nieuwe coalitie in parlement, ministers naar huis gestuurd

Zondag, de dag voordat de ministerraad verkiezingen uitriep, vormde een nieuwe meerderheid zich in het parlement. Zij kozen woensdag een andere voorzitter en diende moties van wantrouwen in tegen alle ministers behalve Christopher Wever, de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. Minister-president Leona Romeo-Marlin en minister van justitie Cornelius de Weever werden direct weggestemd.

Raymond Knops, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties had woensdag een afspraak met het parlement in Sint-Maarten, maar de nieuwe coalitie zei die dinsdag af.