PHILIPSBURG – Vandaag twee jaar na orkaan Irma op Sint-Maarten en afgelopen week orkaan Dorian die rakelings passeerde maar wel op de Bahamas voor enorme destructie zorgde, is moeilijk inzien hoe orkanen tot iets positiefs kunnen leiden. Maar architect Damien Richardson (50), die ook voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER) is, gelooft daar zeker in.
Terwijl veel eilandbewoners nog wachten op hulp en geld van de overheid en/of de Wereldbank, is Richardson zeer positief over de toekomst. Als het aan zijn plannen ligt, wil hij orkanen met open armen ontvangen. “We moeten anders gaan denken, omdenken. Kijk wat een orkaan je kan brengen en maak er geld van, veel geld voor het eiland.”
Na Irma ging hij zich verdiepen in orkanen en zag hierin een verdienmodel terug. Hij rolde dit uit aan investeerders en andere geïnteresseerden.
In 2016 had Richardson al plannen met de grote vuilstort midden in de hoofdstad Philipsburg. Flamboyant Park moest het heten en Mount Louis. Inmiddels is daar ‘Mount Irma’ met het afval van de orkaan bijgekomen. Deze vuilnishopen moeten volgens zijn plan teruggebracht worden naar zes meter hoogte en daar bebouwd met een theater, een conferentiezaal, een orkaanexpertise-centrum, en duizend palmbomen.
“Het afval wat een orkaan creëert, moeten we volledig recyclen en omzetten in geld. Afval is geld als je het maar tijdig en apart, en collectief verzameld.”
‘Kijk wat een orkaan je kan brengen en maak er geld van’ – architect Damien Richardson, voorzitter van de SER
Sint-Maarten zal altijd met orkanen te maken blijven hebben en volgens Richardson biedt dat de kans aan het eiland om profijt van die expertise te trekken.
“We zijn inmiddels experts en geen land ter wereld die deze expertise in huis heeft als het gaat om preventie en wat te doen tijdens en na een orkaan. Dat onze minister-president Leona Marlin-Romeo is uitgenodigd op een klimaatconferentie zegt genoeg.”
Het plan van Richardson is om energie op te vangen. Maar hoe vang je energie op van een orkaan van de zwaarste categorie 5, zoals Irma was?
“Middels lasertechnologie op de bergen van Sint-Maarten, kunnen we de energie opvangen en omzetten in elektriciteit.” Hij noemt dit passive energy generator shield (PEGS).
Beschermen tegen orkanen
Richardson benadrukt desondanks dat bescherming tegen orkanen belangrijk blijft. “De natuur laat zich niet regisseren. Orkaan Dorian laat nu zien dat ze alle kanten op kan in verschillende krachten.”
Maar we hebben veel geleerd van Irma, vervolgt hij. “Iedereen heeft bijna een externe generator, een wateropvang onder het huis en de meeste huizen hebben een betonnen dak gelegd na Irma.”
Binnen vijf jaar verwacht Richardson werkelijk geld te verdienen aan orkanen met zijn energie-uitvinding. Als in ieder geval genoeg investeerders en ook de overheid over de brug komen.