Foto: Pixabay

DEN HAAG – In de Tweede Kamer nemen de zorgen toe over het toezicht op de overheidsfinanciën van Aruba. Coalitiepartij VVD wil dat staatssecretaris Knops (Koninkrijksrelaties) gaat ingrijpen.

Het Arubaanse parlement wil nu zelf controle houden op de overheidsfinanciën en probeert daarom het toezicht dat de Rijksministerraad heeft op de financiën weg te halen.

Eerder zei staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties, CDA) het ‘niet acceptabel’ te vinden dat het Arubaans parlement het onafhankelijke toezicht ‘om zeep heeft geholpen’ door een amendement aan te nemen. “Daar moet iets aan hersteld gaan worden”, benadrukte Knops.

Steun om in te grijpen
Bij de VVD is het geduld op. “Als de staatssecretaris wil ingrijpen, dan heeft hij mijn steun. Het is een basistaak om je financiën op orde te hebben”, zegt Tweede Kamerlid André Bosman (VVD).

Ook verbazing en teleurstelling bij oppositiepartij GroenLinks. “Het lijkt nu alsof er een soort afwijzing is van alle gemaakte afspraken”, zegt Kamerlid Nevin Özütok. GroenLinks zegt het ‘begrijpelijk’ te vinden dat Knops  ingrijpt als blijkt dat Aruba ‘de deur dichtgooit’.

“Het maakt mij niet uit wat er gebeurt”, zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak. “Áls er maar toezicht is op de overheidsfinanciën. Het moet onafhankelijk zijn, deskundig zijn en het moet werken.”

Zorgen waren al groot in Den Haag
De zorgen in de Tweede Kamer waren al groot, omdat de staatsschuld onder het vorige kabinet-Eman fors is toegenomen van 2 naar 4 miljard Arubaanse guldens (2 miljard euro).

“Aruba kan hier zelf niet uit groeien”, zegt Van Raak. “Het probleem is dat ze failliet zijn. De enige manier is als andere landen op Aruba willen investeren. En dat gaat alleen als het beleid beter wordt.”

Nu blijkt dat het Arubaanse kabinet er opnieuw niet in slaagt om op tijd een begroting in te dienen. De deadline was 1 september.

Aruba heeft naar verwachting nog een paar weken de tijd om staatssecretaris Knops ervan te overtuigen dat er een onafhankelijk toezicht blijft op hun financiën. Mogelijk grijpt de Rijksministerraad anders alsnog in.

Aruba wil opnieuw geld lenen van Nederland
Regeringspartij MEP van Aruba hoopt dat het Nederlandse kabinet bereid is om Aruba een goedkope lening te helpen afsluiten. “Er kan dan een oplossing voor iedereen komen”, stelt parlementsvoorzitter Ady Thijsen (MEP).

Volgens regeringspartij VVD is een zachte lening nu ‘onbespreekbaar’. “Toezicht van het Koninkrijk vinden ze een probleem. Wel lopen piepen, maar niet eens het begrotingsproces op orde hebben”, zegt Bosman.

Wat de VVD-er betreft is een lening pas bespreekbaar als het eiland voldoet aan ‘alle eisen en voorwaarden die ze zelf gesteld hebben’. “Het wordt tijd dat ze al die akkoorden die ze in de afgelopen jaren met Nederland hebben afgesloten gaan uitvoeren.”