Foto: Dulce Koopman

WILLEMSTAD – Het nieuwe schooljaar is begonnen en opnieuw blijkt dat flink wat gezinnen op Curaçao dringend hulp bij de aanschaf van schoolspullen kunnen gebruiken. “Mijn kleinzoon gaat nog niet naar school want hij heeft geen pennen, potloden, mappen en ook geen gymschoenen”, zegt Carla die de zorg draagt over twee kleinkinderen.

Zelf heeft Carla geen werk en ook niet genoeg geld om alle schoolspullen te kopen. Inmiddels heeft ze wel hulp gekregen maar die was niet voldoende. De oudste (16) weigert naar school te gaan omdat hij nog niet alles heeft.

Elk begin van het schooljaar is het voor veel gezinnen worstelen. Via de overheid maar ook tal van particuliere initiatieven krijgen ouders hulp. Maar elke jaar blijkt opnieuw dat er weer meer behoefte is.

‘Veel mensen verliezen hun baan nu’
– Antonieta Dap-Pieters, stichting Dune un Chèns

x
Sterker nog de situatie wordt zelfs ‘alarmerender’, zegt Antonieta Dap-Pieters van de stichting Dune un Chèns (geef ze een kans). “Veel mensen verliezen hun baan nu.” Maar ook de kosten van levensonderhoud blijven stijgen en dat maakt volgens haar dat het voor families moeilijker wordt om rond te komen.

Kinderen met hun nieuwe schoolspullen – Foto: Dulce Koopman

Maar ze merkt ook op dat er afgelopen jaren veel meer hulp is gekomen en daardoor mensen er misbruik van maken. “Er moet meer structuur komen in het geven van hulp zodat je misbruik voorkomt.”

‘Er zijn zeker twijfelgvallen van ouders met verkeerde prioriteiten’
– Ruthmila Obispo van SIGE

Het maatschappelijk begeleidingscentrum SIGE deelt ook schoolspullen uit. Ook zij merken dat de behoeft groter is, zegt Ruthmila Obispo. “We begonnen eerst met een groep van 100 tot 150 kinderen. Nu praten we over vier- tot vijfhonderd kinderen.”

Ook zij merkt op dat er twijfel is in de samenleving over het nut omdat mensen zich afvragen of de gezinnen wel de juiste financiële keuzes maken. “We filteren zelf de kinderen en krijgen ze bijvoorbeeld doorverwezen via de maatschappelijke werkers op scholen. Maar er zijn zeker twijfelgevallen waarbij ouders verkeerde prioriteiten hebben. Maar die moet je dan begeleiden. De kinderen kunnen daar niet de dupe van worden.”