Foto: Pixabay

DEN HAAG – Zowel op Curaçao als in politiek Den Haag is ophef ontstaan over publieke bestuurders op het eiland die op kosten van de belastingbetaler honderdduizenden guldens verdienen. Volgens premier Eugène Rhuggenaath zal daar zo snel mogelijk een einde aan komen.

Op sociale media zijn uitgelekte documenten, waarop te zien is dat verschillende publieke bestuurders op Curaçao tussen de 700.000 en 1,1 miljoen guldens verdienen en een directeur die een auto ter waarde van een miljoen gulden ter beschikking heeft.

Ook in politiek Den Haag is er verontwaardiging over de ‘exorbitante topinkomens’. SP-Kamerlid Ronald van Raak wil opheldering en heeft schriftelijke vragen gesteld aan staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties).

John Samson in gesprek met Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP): ‘Ik wil opheldering’

Download audio

De discussie over topinkomens komt op een politiek gevoelig moment, omdat het eiland door Den Haag is gedwongen om honderden miljoenen te bezuinigen. “Aan de ene kant zijn we heel streng als het gaat om de officiële begroting, maar aan de andere kant gaat er heel veel geld naar die overheidsbedrijven”, zegt Van Raak.

Premier Rhuggenaath laat weten nog tijdens dit kabinetsperiode met maatregelen te komen. Bestuurders bij overheidsbedrijven en stichtingen mogen straks niet meer dan zo’n 130 procent meer verdienen dan een minister. “Het is vergelijkbaar met de zogenaamde Balkenende-norm.”

Premier Eugène Rhuggenaath over de exorbitante salarissen en of hij zelf aan inkomen gaat inleveren

Download audio

Lek vanuit de Curaçaose belastingdienst?

Premier Eugène Rhuggenaath van Curaçao noemt de mogelijke lek ‘zorgwekkend’ en zegt direct te laten onderzoeken of de uitgelekte documenten echt zijn. “We hopen dat het niet het geval is”, zegt de premier die vreest dat de privacy van burgers bij de belastingdienst anders in het geding is.

“Dan hebben wij wel te maken met een serieuze situatie, waarin men niet erop kan vertrouwen dat persoonsgegevens of belastinginformatie confidentieel door de belastingdienst worden behandeld.”

Premier Eugène Rhuggenaath: uitlekken documenten ‘zorgwekkend’

Download audio

Premier Rhuggenaath belooft dat er meer transparantie komt als het om publiek geld gaat. Het kabinet gaat onderzoeken in hoeverre topinkomens en uitgaven bij overheidsbedrijven en stichtingen openbaar worden gemaakt.

Premier Eugène Rhuggenaath over zijn maatregelen voor meer transparantie

Download audio

Ook is het de bedoeling dat er onafhankelijk toezicht komt op alle overheidsbedrijven en stichtingen. Zo’n instelling moet de inkomens controleren en zorgen dat publieksgeld goed wordt beheerd. “Dat is nu nog niet goed georganiseerd”, zegt Rhuggenaath.