Foto: Elisa Koek

WILLEMSTAD – Kinderopvang op de BES-eilanden (Bonaire, Sint-Eustatius en Saba) wordt een basisvoorziening en is binnenkort wellicht gratis. Op Curaçao is een dergelijke oplossing nog ver weg. Er wordt voor ongeveer 660 kinderen subsidie uitgekeerd, maar volgens Lisette Sambo-Velder, sectordirecteur bij minister van Onderwijs, Cultuur en Sport zijn er veel meer gezinnen die dit nodig hebben.

“Help, ik kan de opvang niet betalen en ik moet werken om de huur te betalen. Wat moet ik doen? Weet iemand een betaalbare opvang?” Dergelijk oproepen op sociale media van Curaçaose moeders zijn niet zeldzaam. Vooral voor alleenstaande ouders is het moeilijk rondkomen: soms met een minimaal inkomen, maar volle werkdagen en meerdere kinderen.

Tekst gaat verder na de video


Door Elisa Koek

Mila Puriel van Oma’s Care kent het probleem. “Ik laat de kinderen komen anders verliest hun moeder haar baan en komen ze er nooit bovenop”, stelt ze.

Bij Tuma Mi Man worden kinderen gratis opgevangen

Geen subsidie
Ook bij Tuma Mi Man worden kinderen gratis opgevangen. 25 kinderen kunnen terecht door hulp van sponsoren. “Juist door een mix van verschillende achtergronden, zie je de kinderen allemaal leren van elkaar”, zegt directrice Jean Melfor. Maar, subsidie vanuit de overheid is er ook bij hen niet.

Lisette Sambo-Velder legt uit dat de wil om meer subsidies voor opvang uit te keren er wel is. Er zijn inmiddels vier wijken in kaart gebracht met daarin ook gegevens van ouders die onder het bestaansminimum leven: voor hun kinderen kan nu subsidie worden uitgekeerd aan een opvang. Uiteindelijk moeten alle wijken in kaart worden gebracht.

De minimale kosten per kind zijn geraamd op 500 gulden per maand. Is er geld voor meer subsidies? “Niet echt”, beaamt Sambo-Velder. “We werken aan een plan om de private en publieke sector erbij te betrekken. Een bedrijf of persoon kan dan bijvoorbeeld een kind ‘adopteren’ zodat hij of zij terechtkan op een opvang.”

25 crèches met licentie
Ondertussen is er van veel kinderen niet bekend of zij op een opvang zitten en waar. Hierom is het ministerie in 2016 gestart met het in kaart brengen van de opvangcentra. Ook moeten de centra geregistreerd staan en eigenlijk een licentie hebben. Van de 135 geregistreerde centra, hebben er nu 25 een licentie.

‘Veel centra voldoen wel, maar officieel nog niet’
“Helaas duurt het lang voor de verschillende ministeries een rapportage hebben ingediend”, legt Sambo-Velder uit. “Pas na die rapportages kan een licentie worden uitgegeven.” Sambo-Velder hoopt binnenkort nog 54 licenties te kunnen afgeven die uiteindelijk dan allemaal op een website vermeld worden. “Van veel centra weten we wel dat ze voldoen, maar is de officiële informatie gewoon nog niet binnen helaas.”