DEN HAAG – Wetenschappers zijn niet te spreken over het Nederlandse plan over hoe voortaan ruzies op te lossen met de eilanden. Woensdag gaan ze in gesprek met de Tweede Kamer.
Gedoe over het organiseren van verkiezingen? Financiën slecht op orde? Vanuit Den Haag kan er rechtstreeks in het bestuur van de eilanden worden ingegrepen. Ook als Aruba, Curaçao en Sint-Maarten vinden dat ‘Nederlandse bewindslieden’ misbruik van die mogelijkheid maken.
Het leidt tot politieke ruzies. De grote wens van de eilanden is dat er daarom een soort rechter komt die onafhankelijk de knoop kan doorhakken. Maar staatssecretaris Raymond Knops (Koninkinkrijksrelaties) ziet dat niet zitten.
Adviezen van wetenschappers zijn vernietigend
Knops heeft daarmee een ander wetsvoorstel ingediend dan is afgesproken, concluderen wetenschappers. De geschillenregeling zou om die reden weinig zin kunnen hebben.
Volgens het voorstel van Knops mag de Raad van State straks alléén een advies uitbrengen. Dat advies kan opzij worden gelegd als een meerderheid in de Rijksministerraad vindt dat er ‘zwaarwegende gronden’ voor zijn.
Zo’n zestien Nederlandse bewindslieden mogen stemmen, tegenover drie vertegenwoordigers van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. Nederland kan op die manier haar politieke wil blijven doordrukken, vrezen de eilanden.
Het doel van een geschillenregeling was juist om op een vredige manier tot oplossingen te komen, schrijven de wetenschappers.
De Rijkswet GeschillenregelingWaarom wetenschappers kritiek hebben op het wetsvoorstel van staatssecretaris Knops
|
Woensdag hoorzitting in de Tweede Kamer
Woensdag gaan Kamerleden in gesprek met vier wetenschappers. De eilanden zeggen zich gesterkt te voelen in hun gelijk, nu óók wetenschappers kritiek geven op het voorstel van het Nederlandse kabinet.
Eilanden hopen nu op steun van Kamerleden
“Dit voorstel is en blijft onaanvaardbaar”, reageert parlementsvoorzitter William Millerson (PAR) van Curaçao. “Wij staan erop dat er een onafhankelijke instantie komt die een bindend advies kan uitbrengen.”
Ook Sint-Maarten en Aruba ‘zitten op dezelfde lijn’. De Arubaanse parlementsvoorzitter Ady Thijsen (MEP) zegt ‘positief gestemd te zijn’ met de bevindingen van de wetenschappers. “Dit zijn de punten die wij al heel lang aankaarten.”
Lees de vier position papers van professor Gert Oostindie, Gerhard Hoogers, Arjen van Rijn en promovenda Gohar Karapetian. |